Energy performance contracting

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Energy performance contracting, EPC, är en metod att handla upp och genomföra energieffektiviseringsåtgärder i byggnader där entreprenören lämnar en besparingsgaranti som gäller under hela återbetalningstiden. Metoden innebär att upprätta så kallade Energy Savings Performance Contracts (ESPC) eller Energy Performance Contracts (EPC).[1]

Flera delstater i USA har sedan 1990-talet lagstiftat om att EPC skall användas vid större energieffektiviseringsåtgärder i offentliga fastigheter. Inom EU rekommenderas metoden i Energieffektiviseringsdirektivet (Energy Efficiency Directive - EED). På grund av ökande energipriser och ökad medvetenhet om miljöpåverkan har EPC blivit allt mer aktuell att tillämpa för att kraftfullt sänka till exempel utsläpp av växthusgaser.

Fastighetsägarens investering för projektet finansieras av de energibesparingar som uppkommer i och med projektet, och metoden är därför en form av offentlig-privat samverkan. En energibesparing i kronor och kWh definieras och garanteras i ett avtal med den entreprenör som kommer med förslag på åtgärder. EPC:s affärsupplägg är tänkt att motivera entreprenören att nyttja hela sin kompetens och kreativitetsförmåga när de genomför ett projekt. Ju mer besparingar som kan definieras, desto större projekt blir det och desto mer tjänar både fastighetsägaren och entreprenören.

Källor[redigera | redigera wikitext]