Engels teater

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Engels teater var en historisk teater i Helsingfors i Finland mellan 1827 och 1860. Det var den första teatern i Helsingfors, och den andra i Finland efter Bonuviers teater i Åbo.

Det var en liten träbyggnad i hörnet av Mikaelsgatan och Esplanaden designad av Carl Ludvig Engel. Teatern hade ingen fast personal, utan användes av turnerande teatersällskap. Ofta var dessa tyska, på väg till eller från Sankt Petersburg, eller svenska. Innan teaterbyggnaden färdigställdes spelade de teater i anspråkslösa förhållanden.

Bland dess mer exceptionella händelser räknas Finska flickan eller Hittebarnet på kyrkogården, en bearbetning av C. A. F. Berggren, som uppfördes av Carl Wilhelm Westerlunds teatersällskap den 8 februari 1833, och där Maria Silfvan sjöng några kupletter på finska språket. Detta var förmodligen första gången det finska språket talades på en scen i Finland, decennier innan Charlotte Raa-Winterhjelm 1869 i Aleksis Kivis Lea.
[1]

Engels teaterbyggnad ansågs snart för liten. Den 28 november 1860 ersattes den av Svenska Teatern i Helsingfors. Träteatern såldes på auktion och återuppfördes i villaområdet Arkadia: den kallades därefter för Arkadiateatern och användes som konsertlokal, som lokal för Finlands nationalteater 1873-1902 och sedan Folkteatern innan den 1907 dömdes ut.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Biografiskt lexikon för Finland 2. Ryska tiden (2009).