Erik Thommesen

Från Wikipedia

Erik Thommesen, född 15 februari 1916 i Köpenhamn, död 22 augusti 2008, var en dansk skulptör.

Erik Thommesen studerade zoologi vid Köpenhamns universitet, men utbildade sig i skulptur på egen hand. Han började måla och teckna 1936 och gjorde sin första skulptur 1937. Han arbetade senare framför allt i trä. Han var knuten till konstnärsgruppen Høstudstillingen 1947-49. Han var i många år medlen i Cobra-konstnärsgruppen och deltog 1949 och 1951 i Cobra-utställningarna i Amsterdam.

Tillsammans med Ejler Bille grundade han därefter 1951 gruppen Martsudstillingen, som hade en inriktning på mer traditionell konst och som han var medlem i 1951-82.

Erik Thommesen var gift med textilkonstnären Anna Thommesen (1908-2004). Han fick 1965 Eckersbergmedaljen, 1972 Thorvaldsenmedaljen och 1983 Prins Eugen-medaljen.

Alle Erik Thommesen skulpturer handler om mennesket. Det er forsøg på at finde de mest udtryksfulde måder at gengive mennesket på og hvordan de former forholder sig til omgivelserne.

I 1962 beskrev han sit arbejde: ”Portrættet, hovedet, det stående menneske; mand og kvinde, moder med barn – eller måske snarere dette legemes forhold til rummet omkring”. Men en skulptur er ikke kun et motiv for Erik Thommesen; skulpturerne handler også om ”den ejendommelige modsætningsfyldte rytmik man kan kalde formens rummelighed, som på en gang ligger i afgrænsningen og i sammensmeltningen”.

...Inspiration til sine figurer har Erik Thommesen blandt andet hentet i afrikansk kunst, der har en lang tradition for at afbilde menneskefigurer i et forenklet symbolladet formsprog. Ligesom i den afrikanske folkeskulptur er den oprejste træstamme både inspiration og udgangspunkt for, hvordan det færdig værk kan blive. De afrikanske figurer har samtidig en rytme, som Erik Thommesen kan bruge i sine værker. Fra den europæiske kunst har især den danske billedhugger Astrid Noack haft stor betydning, ligesom Picassos og Matisses værker har været inspirerende.

– Iben Overgaard[1]

Offentliga verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Poul Vad: Erik Thommesen, Munksgaard 1964
  • Erik Thommesen: Umiddelbarhedens kunst, 1995
  • Andreas Jürgensen (redaktör): Billedhuggeren Erik Thommesen, Holstebro Kunstmuseum 2001

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Informationsark från Fyns Kunstmuseum [1] Arkiverad 6 december 2013 hämtat från the Wayback Machine. i samband med utställningen På grænsen af en anden tid på Fyns Kunstmuseum, Odense Bys Museer 2004

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]