Erytritol

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Erytritol
Strukturformel
Molekylmodell
Systematiskt namn butan-1,2,3,4-tetraol
Övriga namn Erytrit
Kemisk formel C4H6(OH)4
Molmassa 122,1198 g/mol
Utseende Vita kristaller
CAS-nummer 149-32-6
SMILES OC[C@@H](O)[C@@H](O)CO
Egenskaper
Densitet 1,45 g/cm³
Löslighet (vatten) 100 g/l
Smältpunkt 121 °C
Kokpunkt 330 °C
Faror
Huvudfara
Irriterande Irriterande
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Erytritol (Sukrin) är en sockeralkohol som finns i bland annat alger och svampar. Kan framställas på industriell väg genom utvinning av produkter från jäsning av glukos.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Trots att den bara innehåller 0,2 kilokalorier per gram så har den 60 – 80 % av sockrets (sackarosens) sötma och är den sockeralkohol som påverkar blodsockernivåerna minst. Eftersom erytritol tas upp av kroppen i tunntarmen och inte i tjocktarmen så har den inte samma laxerande effekt som många andra sockeralkoholer.

Erytritol reagerar endotermt när det löses i vatten och har den starkast nedkylande effekten av alla sockeralkoholer. Till skillnad från till exempel mentol som bara retar kroppens köldkänsliga receptorer så sänker erytritol temperaturen på den vätska som den löses i.

Framställning[redigera | redigera wikitext]

Erytritol kan tillverkas genom hydrogenering av vinsyra (C4H2O2(OH)4) med Raneynickel som katalysator. Även erytritol stereoisomer threitol bildas i processen.

Processen är både dyr och komplicerad. Därför tillverkas erytritol industriellt genom nedbrytning av glukos och sackaros av osmofila svampar. Andra ämnen som bildas är etanol och glycerin.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Erytritol används som sötningsmedel i livsmedel och har E-nummer 968. Erytritol marknadsförs bl.a. i Norge under namnet Sukrin, i Sverige under namnet Sukrin eller Sötin och i Finland under namnet Karppisokeri.