Eskulapstav

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Asklepiosstaven

Eskulapstaven, eller Asklepiosstaven , är en symbol för läkekonsten bestående av en stav omslingrad av en orm. Asklepiosstaven härstammar från grekisk mytologi där den var läkedomsguden Asklepios attribut. Variationer av eskulapstaven används för att beteckna tandläkare (orm som ringlar uppför en tandnyckel), samt veterinär (två ormar som ringlar upp på var sin arm på ett V). En annan liknande symbol är Hygieias skål (orm som ringlar uppför en skål) som används av apotekare. Hygieia var Asklepios dotter.

Det händer att Eskulapstaven förväxlas med kaducén, guden Hermes häroldsstav, som bland annat symboliserar handel. Detta har bland annat skett i vissa medicinska institutioners vapen i USA.

Symbolens ursprung ligger förmodligen i antiken då smitta genom parasitära maskar, till exempel Guineamask, var vanliga. Masken kröp runt i offrets kropp, precis under huden och läkare behandlade denna infektion genom att skära ett snitt i patientens hud framför maskens väg i kroppen. När masken kröp fram ur snittet virade man masken långsamt runt en pinne tills hela djuret hade avlägsnats. Man tror att eftersom denna typ av infektion var så vanlig, annonserade läkare sina tjänster genom att visa en skylt med masken på en pinne.[källa behövs]