Eva Joly

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eva Joly, 2013.

Eva Joly, född 5 december 1943, är en norsk jurist och fransk politiker. Eva Joly var länge verksam i Frankrike och blev omtalad och respekterad som korruptionsbekämpare i Paris. Joly växte upp med flicknamnet Gro Eva Farseth i Oslostadsdelen Grünerløkka. Arton år fyllda flyttade hon till Paris för att arbeta som au pair. Där gifte hon sig med Pascal Joly. Maken är död sedan 2001.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Joly har arbetat som åklagare i Orléans och Evry. Hon har varit biträdande chef för en avdelning under det franska finansdepartementet samt vid ekobrottsavsnittet i tingsrätten i Paris, en tjänst som hon nu (2006) är tjänstledig från. Joly rekryterades till Norges justitiedepartement men har övergått till att arbeta i det statliga biståndsorganet Norad. Där är hennes uppgift att arbeta mot korruption i länder till vilka Norge ger utvecklingshjälp. 2009 valdes Joly in i Europaparlamentet och 2012 är hon det franska partiet Europe Écologie Les Verts kandidat till franska presidentvalet.

År 2004 promoverades hon till hedersdoktor vid Universitetet i Bergen.[1]

Affären Elf[redigera | redigera wikitext]

Joly är ojämförligt mest känd för sitt arbete i affären Elf. Affären Elf var 1990-talets mest omfattande korruptionsskandal i Frankrike. Elf Aquitaine hade varit föremål för polisens utredning sedan 1994 och Joly var undersökningsdomare hos åklagarmyndigheten i Paris. För henne arbetade en stab på 90 personer med ärendet som i korthet gick ut på att oljebolaget Elf-Aquitaine misstänktes ha använt 25 miljarder franc till att muta politiska ledare i Frankrike och i utlandet. Närmare 100 personer åtalades totalt och bland andra Frankrikes förre utrikesminister Roland Dumas åtalades och fälldes för medhjälp till förskingring. Roland Dumas dömdes först till sex månaders fängelse, men domen upphävdes senare. På grund av sin ledande position i åtalet levde Eva Joly farligt och eskorterades ständigt av livvakter.

2002 tackade Eva Joly ja till att tjänstgöra hos Norges dåvarande justitieminister Odd Einar Dørum. Uppdraget var att leda ett antikorruptionsprojekt i Norge. Detta avslutades den 1 september 2005.

Som framgångsrik norsk person i utlandet var Eva Joly hyllad och beundrad Norge. Väl hemkommen har hon vid flera tillfällen hamnat i blåsväder. Hon åthutades i juli 2004 av justitieminister Dørum efter att hon kommenterat pågående rättsfall. 2005 kritiserades Joly efter att sommaren innan ha gett över 2000 kronor i dricks vid en representationsmiddag. Detta motsvarade 16 procent av notan något som är en del högre än brukligt.

Hennes bok "Des héros ordinaires" har 2010 kommit ut på svenskt förlag med titeln Vardagshjältar (SNS Förlag). I boken ges exempel på vardagshjältar som trots utsatthet avslöjar korruption och ekonomisk brottslighet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Æredoktorer ved universitetet i Bergen”. Universitetet i Bergen. http://www.uib.no/udir/doktorpromosjon/honorary/2004/. Läst 11 november 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]