Exam

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Exam är en brittisk film från 2009 av Simon Garrity och Stuart Hazeldine. Åtta personer, fyra män och fyra kvinnor, återstår i sökandet av ett jobberbjudande hos ett mäktigt företag. De ska genomgå ett sista kvalifikationstest för att avgöra vem som är mest lämpad. De åtta stiger in i ett rum med en bänk, ett papper och en penna åt var och en. En man, som presenterar sig som Skrivvakten, dyker upp. Han förklarar att testet varar i 80 minuter och består av en enda fråga, till vilken efterfrågas ett enda svar. Endast tre regler gäller:

  • Om man försöker kommunicera med skrivvakten som senare lämnar rummet eller med den beväpnade vakten som stannar kvar i rummet under testet, blir man diskvalificerad.
  • Om man förstör eller skadar sitt papper, med eller utan avsikt, blir man diskvalificerad.
  • Om man av vilken anledning som helst väljer att välja rummet, blir man diskvalificerad.

Efter att testet har börjat visar det sig att allas papper är till synes tomma sånär som på informationen om vilket papper som tillhör vem. Kandidaterna inser så småningom att det är fritt fram att kommunicera med varandra och samarbeta för att förstå vad frågan är. Testets tävlingsinriktade natur leder dock naturligtvis till att diskvalificering av de andra kandidaterna är gynnsamt för den enskilde, så det blir ett spel med omväxlande samarbete och psykisk samt fysisk kamp.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

International Movie Data Base