Excalibur (bilmärke)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Excalibur Series II Roadster

Excalibur är ett amerikanskt bilmärke som tillverkades i Milwaukee, Wisconsin mellan åren 1964 och 1989. Företaget var den enda biltillverkaren* i USA som i modern tid serietillverkade handgjorda bilar. Grundkonstruktionen är en bärande ram med kraftig glasfiberkaross. De första bilarna byggdes dock med handknackad aluminiumkaross men av främst kostnadsskäl övergick man till glasfiber, förutom motorhuv och kylargrill som alltid byggts av rostfritt. Redan tidigt gjorde man en unik överenskommelse med GM om att få köpa och använda deras drivlinor i bilarna, det vill säga motorn (V8) och växellådan. I princip kan man säga att drivlinan är av samma typ som användes i motsvarande Chevrolet Corvette, dock något modifierad. Karossen byggdes i handupplagd glasfiber, precis som Corvette, men i dubbelt så tjocka lager.

Idag är det rätt vanligt att Excaliburbilar förväxlas men s.k. "kitcars" med utseende som äldre bilar. Det förekommer t o m att namnet Excalibur används som samlingsbegrepp för modernare/ombyggda bilar med äldre stil t.ex. Zimmer, Jonson, Tiffany, Luxxor m.fl. Dessa är vanligen ombyggda 80 - 90-tals Lincoln med enklare plast-kit som oftast endast ersätter flyglar och front.

*(definition: rätt till egna s.k. VIN-nummer)

Bilmodeller som byggdes[redigera | redigera wikitext]

Totalt byggdes 3 166 bilar av i huvudsak tre olika modelltyper:

  • Phaeton - 2-dörrars, 4-sitsig, cabriolet. Denna modell är den vanligaste.
  • Roadster - 2 dörrars, 2-sitsig, cabriolet. Fr o m 1980 års modell med s.k. "svärmorslucka" som gav plats åt ytterligare 2 passagerare.
  • Sedan - 4-dörrars, 5-sitsig sedanmodell. Denna är mycket ovanlig och byggdes endast i 101 exemplar mellan 1988-1989.
  • Limousine - 1989 byggdes också 13 st originalbyggda limousiner (alltså EJ i efterhand förlängda sedanmodeller). Dessa är extremt ovanliga och betingar ett mycket högt värde.

Dessutom byggdes 1986, 4 st s.k. "Royal" versioner med Phaeton-karossen där den tydligaste skillnaden var att reservhjulen på sidorna ersatts av ett enda som var placerad baktill, uppe på "bakluckan" (som då var ombyggd) samt att "avgasrören" ut genom motorhuven var borttagna.

Olika serier[redigera | redigera wikitext]

Genom åren har bilarna förändrats både gällande kaross och motor.

Serie I (heter egentligen SS) 1965 - 1969 Första serien "Serie I". De första bilarna byggdes med aluminiumkaross och hade som regel manuell växellåda.

Serie II 1970 - 1974 Större serier och fr o m nu var Phaeton den mest byggda modellen. Bilen får nu bl a servoassisterade skivbromsar runt om. Dessutom blir AC, två sidoreservhjul m.m. standard.

Serie III 1975 - 1979 Största synliga förändringen var framskärmarna som nu gick längre ner på sidorna och plastkåpor runt reservhjulen.

Serie IV 1980 - 1984 Karossen genomgår stora förändringar med t.ex. helt integrerad "koffert" och 2-delad framruta. Bilen får också en mindre V8-motor 305, istället för som tidigare 454. Detta främst p.g.a. hårdare miljökrav i Kalifornien. Allt fler funktioner blir elmanövrerade som fönsterhissar och cabrioleten. De utanpåliggande avgasrören är fr o m nu bara för syns skull. 1984 tillverkas 50 st av de årets produktion som en "Anniversary edition" för att fira företagets 20-årsjubileum. Dessa fick en särskild 2-tons färgställning på kaross och inredning samt en bred kromlist i "midjehöjd" efter karossidan. Dessutom försågs de med en särskild numrerad jubileumsplakett.

Serie V 1985 - 1989 Mycket små synliga förändringar men under karossen blir hjulupphängningen specialbyggd, tidigare har det varit GM standardkomponenter. Dessutom får bilen också elstyrda yttre backspeglar. Inredningen förändras med en betydligt större mittkonsoll och något modifierade framstolar.

De allra flesta bilar som har byggts genom åren är fortfarande "vid liv". Och fortfarande är det relativt lätt att hitta specifika reservdelar genom företaget Camelot Classic Cars i Milwaukee som faktiskt har sitt ursprung från biltillverkaren. Denna gick dock i konkurs 1989 p.g.a. allt för höga byggkostnader i kombination med minskad efterfrågan.

I början av 90-talet återuppstod Excaliburvarumärket och några bilar byggdes som "Limited Edition 100". Dessa brukar dock i allmänhet inte betraktas som "äkta" Excaliburs, även om de också var handbyggda. Dessa bilar anses av många vara för moderna i kupén med diverse krockkuddar och helt annan instrumentering vilket gjort att de tappat charmen. Exteriört känner man lätt igen dessa bilar eftersom de återigen (som serie I-III) hade 3 stycken avgasrör på varje sida som löpte ut genom motorhuven, dock var dessa fortfarande bara för syns skull, precis som på serie IV-V. Efter en tid avslutades tillverkningen utan att någon större serier byggdes.

När det gäller värde på Excaliburs ligger de tämligen stabilt. Generellt sett kan man dock säga att Serie I och Serie IV-V oftast är mer eftertraktade och därmed har något högre värde.

Då och då väcks tankar om att återuppta produktionen av Excaliburbilar men hittills utan att det förverkligats.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]