Förlovning

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Fästman)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett nyförlovat par poserar hos fotograf i Ludvika år 1905.

Förlovning är historiskt sett ett tillkännagivande av, man eklaterar, att en parrelation avser att leda till äktenskap eller registrerat partnerskap. Efter att ena partnern friat till den andre, och denne svarat ja, är paret förlovade fram till dess att vigseln eller registreringen har fullbordats. Av tradition växlar man vid förlovning förlovningsringar. Förlovning kan firas som en familjehögtid.

I en förlovningsannons i en tidning skrivs enligt tradition kvinnans namn före mannens (medan det omvända är det sedvanliga vid vigsel). När paret har förlovat sig kallas kvinnor fästmö, en förlovad man kallas fästman. Paret kallades förr ofta för fästfolk eller fästehjon[1]. Dialektala varianter av dessa beteckningar har funnits, till exempel havett från västra Blekinge för fästman.

Förlovning hette i äldre tid trolovningen, då den tidigare inte hade funktion som försteg till äktenskapet. Namnet trolovning är det som användes i juridiska texter om förlovningar så länge dessa hade juridisk bäring.[2] I skrift förekommer ordet förlovning första gången 1739,[3] kort efter att trolovningen förlorat sin status som alternativ till giftermål.

Fram till år 1917 jämställdes trolovningsbarn med barn födda inom äktenskap. Fram år 1970 hade trolovningsbarnen arvsrätt till skillnad från andra utomäktenskapliga barn. (Källa: Nationalencyklopedin.).

Då förlovning är inofficiellt till skillnad från äktenskap så finns det inga regler eller åldersgränser för förlovning.

I vigselritualer tas för givet att paret som skall gifta sig först är förlovade - trots att något sådant krav ej ställs juridiskt.

Idag är det många par - ofta sammanboende - som enbart förlovar sig och aldrig låter detta leda vidare till äktenskap. Detta innebär att termen förlovning på senare år fått en ny innebörd.

Symbolen för förlovning är ⚬.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordbok: fästehjon
  2. ^ Bröllopsseder i Sverige - en översikt, Nils-Arvid Bringéus
  3. ^ Svenska Akademiens ordbok: Förlovning