Svenska Akademiens ordbok

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svenska Akademiens ordbok
SAOB vol. 20-35 (edit).jpg
Volymerna 20 till 35 av ordboken, utgivna mellan 1954 och 2010.
Information
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
GenreOrdbok
Utgiven18932023 (planerat slutdatum)

Svenska Akademiens ordbok (ursprunglig titel Ordbok öfver svenska språket[1]), förkortat SAOB, är ett historiskt uppslagsverk över det svenska språket som ges ut av Svenska Akademien. Det är det största uppslagsverk som har givits ut i Norden.

Svenska Akademiens ordbok bör ej förväxlas med Svenska Akademiens ordlista (SAOL) eller med den år 2009 utgivna Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO).

Historia[redigera | redigera wikitext]

En komplett uppsättning av Svenska Akademiens ordbok, så långt som fanns publicerat i slutet av 2014. Notera att majoriteten av volymerna är oinbundna i detta exemplar.

I och med inrättandet av Svenska Akademien 1786 fastställdes i dess stadgar att en svensk ordbok skulle utarbetas. Med vissa avbrott har arbetet pågått sedan dess. Anders Fredrik Dalin utarbetade på akademiens uppdrag ett förberedande utkast till en svensk ordbok, en så kallad ordboksstomme åren 1852–1867. Efter att det nuvarande arbetet återupptogs på 1880-talet,[2] kom denna stomme sedan att ligga till grund för det första bandet, vars första häfte utkom 1893.

I oktober 2021 hade Akademien kommit till ordet "åvägabringa".[3].

Finansiering[redigera | redigera wikitext]

Arbetet med ordboken har främst finansierats med intäkterna från tidningen Post- och Inrikes Tidningar. I början av 2000-talet beslöts att ordboken skulle vara färdigställd år 2017 – bland annat då villkoren för tidningen förändrats och dess största fasta publiceringskund, Patent- och registreringsverket, börjat övergå till ren digital direktpublicering av sina poster på Internet – men denna sluttid har efterhand behövt förskjutas några år.[4][5] Nu är målet år 2023.[6]

Under hösten 2021 meddelade Svenska Akademien att den överväger att dra in finansieringen till SAOB efter att det sista bandet är utgivet år 2023. Allt sedan Post- och Inrikes Tidningar lade ner 2006, och dess intäkter gick förlorade, har nämligen Akademiens ekonomiska resurser för ordboken minskat.[6] SAOB:s ordboksredaktion hade planerat en omfattande revidering av ordboken som skulle innebära att bland annat moderna ord och betydelser fördes in i ordboken, men denna skulle utebli om finansieringen drogs in. Detta övervägande ledde till debatt i både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, där bland annat 221 språkforskare uppmanade Akademien och kulturminister Jeanette Gustafsdotter att hitta en finansiell lösning.[7] I en debattartikel i Dagens Nyheter replikerade Akademiens ständige sekreterare Mats Malm att man söker andra finansiärer.[8]

Digitalisering[redigera | redigera wikitext]

SAOB finns sedan maj 1997 att tillgå gratis via Internet genom Göteborgs universitet och Institutionen för svenska språket, som genom projektet O.S.A. sedan 1983 har arbetat med att överföra de tryckta verken till digitalt format genom bildläsning och optisk teckenigenkänning.

Under 2011 inleddes arbetet med att läsa in alla SAOB:s band till nytt digitalt format, vilket lett till att all text nu är teckenrätt och möjlig att citera direkt från nätet.[5]

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

Verket omfattar svenska språket sedan 1521 (Gustav I:s registratur), alltså inte enbart de ord som tillhörde det levande språket vid tiden för ett häftes utgivning.

Eftersom artiklarna i SAOB har publicerats sedan 1893 innehåller många av dem ålderstigen information vad beträffar uppslagsordens användning och ordboken bör därför användas med försiktighet som referens till nutidsspråket, särskilt avseende ord som börjar på bokstäver i början av alfabetet. Ordens etymologi (ursprung) förändras emellertid inte med tiden om inte ny forskning kommit fram till annat sedan artikeln publicerades. Eftersom många helt nya ord kommit in i svenskan sedan slutet av 1800-talet kommer supplementband att ges ut.

Artiklarna är inte endast etymologiska utan ger också många exempel på hur ett ord eller stående uttryck har använts, och hur dess bruk eller stilnivå förändrats, genom citat, så kallade språkprover eller excerpter (utdrag ur texter).

En annan aspekt är att stavningen av förstaformen inte ens behöver avspegla vad som var vanligt när artikeln skrevs. Exempelvis stavas i vissa delar alla former av "verk" som "värk", oavsett betydelse.

Följande kategorier av ord medtas i regel inte i SAOB: personnamn, ortnamn, renodlade facktermer, dialektord, samt främmande ord som saknar svensk böjning.

Ordbokschefer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]