Fédération Aéronautique Internationale

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fédération Aéronautique Internationale
VerksamhetFlygsport
Bildat15 oktober 1905
HuvudkontorLausanne, Schweiz Schweiz
OrdförandeJohn Grubbström
Uppslagsordet ”FAI” leder hit. För andra betydelser, se FAI (olika betydelser).

Fédération Aéronautique Internationale (FAI) är en internationell organisation vars främsta syfte är att främja aeronautisk och astronautisk verksamhet. FAI leds av en ordförande, sedan 2010 svensken John Grubbström.

Organisationen bildades den 15 oktober 1905 i Paris av representanter för flygorganisationer från Belgien, Frankrike, Italien, Tyskland, Spanien, Storbritannien, Schweiz och USA. I dag uppgår medlemsantalet till 100 nationella flygsportorganisationer, fördelade över hela världen. Endast en flygsportorganisation från varje land kan accepteras som medlem i FAI. Från bildandet fram till 2000 var organisationens högkvarter beläget i Paris men är numera beläget i Lausanne, Schweiz.

Under åren har FAI noterat över 12 500 olika flygrekord. Det är i dag FAI:s roll att fastställa regler för rekordslagning och att kontrollera och godkänna genomförda rekordflygningar.

FAI främsta uppgift är att vara huvudman för de internationella tävlingarna i flygsport, samt låta tillverka de medaljer som delas ut vid dessa tävlingar. Under ett år genomförs ett 30-tal flygsportgrenar inom världsmästerskap och kontinentmästerskap.

FAI delar även ut medaljer och diplom för genomförda bedrifter. Bland medaljerna märks FAI flygmedalj i guld, Lilienthalmedaljen, Louis Blériot-medaljen, Sabiha Gökçen-medaljen och De La Vaulx-medaljen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]