Föreningen Medveten Konsumtion

Från Wikipedia

Föreningen Medveten Konsumtion i Sverige är en ideell organisation med syfte att främja hållbar och cirkulär konsumtion[1]. Föreningen startades 2008 av ett gäng ungdomar som ville göra det lättare för konsumenter att hitta hållbara alternativ. Föreningen är medlemsorganisation i paraplyorganisationen för konsumentföreningar, Sveriges Konsumenter, samt Giva och Svensk Insamlingskontroll. Medveten Konsumtion arbetar i enlighet med Sveriges miljömål och de Globala Målen. De håller i utbildningar och föreläsningar, och arbetar tillsammans med företag, organisationer och kommuner. De sitter även med i advisory boards, exempelvis i Kairos Future Borås Science Parks projekt "Nationell verkstad för hållbara livsstilar[2].

Kunskap om konsumtion[redigera | redigera wikitext]

Beskrivningen för delmål 12.8 av det globala målet 12, lyder ”att människor överallt har den information och medvetenhet som behövs för en hållbar utveckling och livsstilar i harmoni med naturen”[3]. Det är i enlighet med detta föreningen arbetar och de vill sprida kunskap om konsumtionens konsekvenser, framförallt i koppling till miljö, hälsa och global rättvisa. Medveten Konsumtion ämnar till att flera ska konsumera mer hållbart och cirkulärt. Detta gör föreningen genom kampanjer, initiativ och påverkansarbete.

Initiativ och tjänster[redigera | redigera wikitext]

Medveten Konsumtion myntade begreppet "cirkulent", som innebär en cirkulär konsument. Ordet kom med på nyordslistan år 2020[4]. Medveten Konsumtion står bakom den digitala konsumentguiden Ekoguiden, samt arrangerar den globala ideella rörelsen Circular Monday.[5] Circular Monday är dagen för cirkulär ekonomi, den globala rörelsen som är ett alternativ till Black Friday. Därutöver startade föreningen Återvinningsfesten som anordnas årligen på Södermalm i Stockholm, med undantag under corona-pandemin. Det är Södermalms största utomhusloppis med tusentals besökare[6].

Referenser[redigera | redigera wikitext]