Föreningen Norden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Föreningen Norden
TypIdeell organisation
SyfteÖka samverkan i Norden
SätesortStockholm, Sverige
Grundad1919
Övriga nyckelpersoner
General­sekreterareBo Andersson
www.norden.se

Föreningen Norden i Sverige är en ideell förening som arbetar för att öka samarbetet inom och utåt Norden. Föreningen bedriver verksamhet kring folkbildning, språk, kultur, historia och samhällsutveckling i Norden och omvärlden. Det sker bland annat genom att skapa kontakter, kommunikation, kunskap, koordinera verksamhet för att uppnå önskad kulturutveckling. Föreningen Norden har olika typer av medlemmar: enskilda personer, skolor, bibliotek, företag, förbund och offentliga organisationer.

Föreningen Norden är organiserad i lokalföreningar och distrikt. Föreningen Norden har ett centralt kansli i Stockholm.

Föreningen Norden administrerar de bilaterala fonderna Svensk-danska kulturfonden och Svensk-isländska samarbetsfonden.

Föreningen Norden har en egen medlemstidning, Nordens Tidning, som tar upp olika nordiska frågor utifrån såväl ett historiskt som ett framtidsinriktat perspektiv. Nordens Tidning utkommer 4 gånger per år och har en upplaga på 17 000 exemplar. Föreningen ger ut egna böcker med nordiska teman.

Föreningen är en partipolitisk och religiöst obunden organisation och bildades 1919. Föreningen är huvudman för Nordens folkhögskola Biskops-Arnö.

Symbolen[redigera | redigera wikitext]

Symbolen är likadan för samtliga systerförbund i Norden, både för moderförbunden och ungdomsförbunden. Symbolen föreställer en glob, och högst upp på toppen finns det 8 prickar som symboliserar de 5 nordiska staterna och dess 3 självstyrande områden

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]