Fürstenwaldes domkyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sankta Mariadomen
i Fürstenwalde
Kyrka
Sankta Mariadomen
Sankta Mariadomen
Land Tyskland Tyskland
Län Brandenburg
Ort Fürstenwalde/Spree
Trossamfund Tysklands evangeliska kyrka
Stift Berlin-Brandenburg-
schl. Oberlausitz
Församling Sankt-Marien-Domgemeinde
Koordinater 52°21′29″N 14°3′55″Ö / 52.35806°N 14.06528°Ö / 52.35806; 14.06528
Stil Tegelgotik och barockstil
Material Tegel

Fürstenwaldes domkyrka, Sankta Mariadomen, tyska: Dom Sankt Marien zu Fürstenwalde, är en tidigare domkyrka, belägen i staden Fürstenwalde i östra Brandenburg i Tyskland. Den var under senmedeltiden fram till reformationen säte för Lebus katolska stift, ett av de tre biskopsdömena i det medeltida markgrevskapet Brandenburg, tillsammans med Brandenburgs domkyrka i Brandenburg an der Havel och Havelbergs domkyrka i Havelberg. I anslutning till domkyrkan ligger Fürstenwaldes biskopsslott, det tidigare residenset för biskoparna av Lebus.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Mariakyrkan i Fürstenwalde blev 1373 säte för de katolska biskoparna av biskopsdömet Lebus, efter att katedralen i Lebus förstörts i striderna om markgrevskapet Brandenburg mellan huset Wittelsbach och huset Luxemburg. Kyrkan förstördes 1432, så att en ny domkyrka kom att uppföras från 1446. Den siste katolske biskopen av Lebus, Johan VIII Horneburg, avled 1555, och 1557 hölls den första lutherska gudstjänsten i domkyrkan, i närvaro av kurfurste Joakim II av Brandenburg och hans bror markgreven Johan av Brandenburg-Küstrin.

1771 genomfördes en radikal ombyggnad av kyrkan i barockstil. Mellan 1908 och 1910 genomfördes en renovering i nygotisk stil, då många av de barocka ombyggnaderna åter avlägsnades.

Mellan 16 och 23 april 1945 förstördes domkyrkan i striderna om Fürstenwalde under slutskedet av andra världskriget. Taket, innervalven och stora delar av inredningen förstördes. Under 1970-talet återuppbyggdes kyrkans exteriör. Delar av den ursprungliga inredningen återställdes under 1990-talet.

Medan koret och den östra delen av kyrkan åter inretts som gudstjänstlokal, inrymmer den västra delen av långhuset ett församlingscentrum.

Bibliotek[redigera | redigera wikitext]

Domkyrkan har ett bibliotek, grundat av biskop Dietrich von Bülow på 1400-talet. De historiska samlingarna skadades under andra världskriget men finns delvis bevarade. Biblioteket inrymmer även släkten von Massows samlingar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Dom St. Marien (Fürstenwalde).

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Hoffmann, Yves "Franz Maidburg in Köln, Mainz und Fürstenwalde?" I: Mitteilungen des Freiberger Altertumsvereins 101 (2008), s. 29–50.
  • Krohm, Hartmut och Binder, Alexander (2002), Das Sakramentshaus im St. Marien-Dom zu Fürstenwalde. Neuenhagen.
  • Richter, Uwe (2008), "Franz Maidburg in Freiberg. Neue Archivalienfunde zu einem Freiberger Bildhauer der Spätgotik." I: Mitteilungen des Freiberger Altertumsvereins 101 (2008), s. 7–25.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]