Falkenbergs Tidning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Falkenbergs Tidning var en konservativ tidning som gavs ut i Falkenberg mellan 1875 och 1954 samt en gratistidning som gavs ut i Falkenberg mellan 1993 och 2005[1][2] . Den senare annonsfinanserade tidningen utkom månadsvis och har inget med den föregående att göra mer än till namnet. Under större delen av sin utgivningsperiod var tidningen den dominerande i Falkenberg, en position som senare övertogs av Hallands Nyheter.

Den grundades av Axel F. Möller och gavs ursprungligen ut i en upplaga om 400 exemplar. Axel blev 1876 ersatt av August Salmonsson som redaktör, men fortsatte på tidning. Senare togs tidningen över av Martin Lindegren och den stannade kvar inom hans släkt fram till 1945.

Tidningen blev med tiden politiskt konservativ och gick 1954 upp i Hallands Dagblad som var en koncern av halländska konservativa tidningar. Hallands Dagblad lades ner 1959. Dess upplaga hade minskat från 1930-talet och framåt. Fram till dess var tidningen den dominerande i Falkenberg.

Den moderna versionen av Falkenbergs Tidning gick i konkurs 2005. Utgivningsbeviset till tidningen ägs numera av Hallands Nyheter[2].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Falkenberg, staden som hembygd - bidrag till Falkenbergs historia, Falkenbergs Kultur och Hembygdsförening. 1995. ISBN 91-630-3848-X

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hallands Nyheter: HN förhandlar om Falkenbergs Tidning[död länk]
  2. ^ [a b] Hallands Nyheter: Utgivningsbevis för Falkenbergs-Posten åter i HN:s ägo Arkiverad 26 november 2005 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]