Familjerådgivning

Från Wikipedia

Familjerådgivning (familjeterapi) syftar till att reda ut och förbättra relationerna inom en familj. Familjerådgivning/terapi kan bedrivas med tyngdpunkt på psykoterapibehandling eller som med tyngdpunkt på socialt/ekonomiskt stöd av kuratorer, socialsekreterare och präster/diakoner.

Familjerådgivning i Sverige

Enligt socialtjänstlagen ska Sveriges kommuner erbjuda familjerådgivning till var och en som begär det. En kommun kan antingen driva familjerådgivningen själv, köpa tjänsten av en annan kommun eller anlita en privat leverantör vars personal har lämplig kompetens. Verksamheten består av samtal, där syftet är att bearbeta konflikter i par eller familjer.

Sekretess

Den som söker familjerådgivning ska kunna vara säker på att det som sägs under samtalen med familjerådgivaren är strikt konfidentiellt. Därför arbetar familjerådgivningen efter stränga sekretessregler. Även namnet på den som vänt sig till familjerådgivningen är sekretessbelagt. Sekretesskraven betyder också att familjerådgivare inte medverkar i vårdnadsutredningar.

Organisation

Det är inte bara kommunerna som bedriver familjerådgivning. Dels finns organisationer som erbjuder familjerådgivning, t ex kyrkan och Sveriges Stadsmissioner, dels finns privata familjerådgivare; små och stora, rikstäckande eller lokala. Vissa av dessa driver även kommunal familjerådgivning på uppdrag av kommunerna.

Intresseföreningen - Föreningen Sveriges Kommunala Familjerådgivare - utfärdar auktorisation för familjerådgivare. Grundkravet är socionomexamen med vidareutbildning samt flera års erfarenhet av psykosocialt behandningsarbete

Externa länkar