Femöresbron

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Femöresbron
Femöresbron över Motala ström 2007.jpg
Femöresbron
Plats Norrköping, Sverige Sverige
Datum
Öppnade 1901
Panorama från Femöresbron
Brovaktarstugan
Femöresbron

Femöresbron är en gångbro som går över Motala ström i Kneippen i Norrköping.

Bron är en bågbro gjord i trä och stål och byggdes för att låta kurgästerna i Kneippen ta sig över till Folkparken. Femöresbron invigdes 1901.

Namnet kommer från den avgift man betalade för att nyttja bron. Vid det norra brofästet återfinns brovaktarens bostad som var bebodd fram till 1940-talet då avgiften avskaffades. I dag disponeras stugan med tomt av föreningen Brostugans Örtagård som har förvandlat den till en örtagård.

I september 2016 upptäcktes att bron hade stora korrosionsproblem, den bedömdes så osäker att den omgående stängdes av.[1] Efter ytterligare undersökningar visade det sig att den inte gick att rädda, utan måste ersättas av en ny helt bro.[2]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Refereneser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Femöresbron avstängd - Norrköpings kommun”. www.norrkoping.se. http://www.norrkoping.se/organisation/nyheter/2016/09/22/femoresbron-avstangd/index.xml. Läst 29 december 2016. 
  2. ^ ”Historiska Femöresbron i Norrköping kan inte räddas”. Underhållsnyheter.se. http://www.underhallsnyheter.se/2016/12/historiska-fem-resbron-i-norrk-ping-kan-inte-r-ddas. Läst 29 december 2016.