Fender Precision Bass

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fender Precision Bass, lackad i s.k. sunburst. Instrumentet har metallkåpor över stall och mikrofoner, dessa tas ofta bort eftersom de inte fyller någon praktisk funktion utan tvärtom är i vägen.

Fender Precision Bass (ofta kallad "P-Bass") är en elbasmodell designad av Leo Fender 1951. Modellen är än idag en av de mest populära elbasarna på marknaden och tillverkas av Fender Musical Instruments Corporation i USA, Mexiko och Japan. En P-Bass har nästan samma form som en Fender Stratocaster och har vanligtvis en så kallad "split-coil" pickup, vilket består av två separata pickuper placerade parallellt, och även eliminerar brus. Pickupen kontrolleras av två rattar, en för volymkontroll, och en för att kontrollera basens ljudkaraktär. Över sin livstid har P-Basen sett flera omskakningar, den största var från den okonturerade Telecasterbasen till en design, som över 1950-talet formade grunden till den moderna P-basen. Fender har även experimenterat med olika pickupkonfigurationer, bland annat den kända "PJ"-konfigurationen, där stallpickupen från en Fender Jazz Bass läggs till för extra mångsidighet. Den så kallade "Telecasterbasen" har även sett fortsatt produktion, dock inte alltid under Precision Bass-namnet.

P-Basen anses av många ha ett fylligt, drivande ljud, passande för musikstilar där basen är i bakgrunden, eller används för att sätta rytmen. Den anses av vissa dock vara mindre lämpad för musik där basen tar en mer central, melodiös roll, då dess enstaka pickup bättre fångar medel-och-lågfrekvenser, men inte lika effektivt fångar de högre frekvenserna ofta använda av solobasister.