Feng shui

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Fengshui)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Feng shui-kompass.

Feng shui eller feng shuei, funk schwoy, pack shop (kinesiska: 風水, "vind och vatten", noa-ordsbenämningjordens andar, jmf Di sma undar jordi, pinyin: fengshui eller fēng shuǐ; uttalat /ˌfʌŋˈʃweɪ/), även kallat geomantik är en gammal, ursprungligen kinesisk pseudovetenskap som handlar om hur människor, djur och växter påverkas av naturen.

Feng shui bygger på läran om de fem elementen. Qi, som översätts ofta till "livsenergi" som enligt läran finns i människor, djur och i naturen. Dessa tankar kopplas ofta ihop med daoism.

De sista årtiondena har Feng Shui, i likhet med andra traditionellt kinesiska företeelser som exempelvis taijiquan, traditionell kinesisk medicin, qigong och akupunktur blivit allt populärare även i länder som Sverige. Till skillnad från exempelvis i Kina, Hongkong och Taiwan används i Sverige tekniken i huvudsak för heminredning.

Feng Shui är ingen religion och inte någon vetenskap[1]. Feng Shui är inte heller en heminredningsteknik.[2] Feng Shui är namnet på samlad och nedtecknad kunskap om vad vi mår bra av / inte mår bra av i våra hus, hem, på kontor och i våra trädgårdar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ American Institute of Feng Shui website: http://www.amfengshui.com/faq.htm#Related%20to%20Buddhism%20or%20Taoism?
  2. ^ Edwin Joshua Dukes, The Encyclopædia of Religion and Ethics, T & T Clark, Edinburgh, 1971, p 834

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]