Feng shui

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Fengshui)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Feng shui-kompass.

Feng shui eller feng shuei, funk schwoy, pack shop (kinesiska: 風水, "vind och vatten", noa-ordsbenämningjordens andar, jmf Di sma undar jordi, pinyin: fengshui eller fēng shuǐ; uttalat /ˌfʌŋˈʃweɪ/), även kallat geomantik är en gammal, ursprungligen kinesisk pseudovetenskap som handlar om hur människor, djur och växter påverkas av naturen.

Feng shui bygger i stor utsträckning på läran om de fem elementen och tankar om qi, som ofta översätts till "livsenergi" och som, enligt dem som tror på dess existens, finns både i människor, djur och naturen. Dessa tankar kopplas ofta ihop med daoism.

De sista årtiondena har feng shui, i likhet med andra traditionellt kinesiska företeelser som exempelvis taijiquan, traditionell kinesisk medicin, qigong och akupunktur blivit allt populärare även i länder som Sverige, men till skillnad från exempelvis Kina, Hongkong och Taiwan används här tekniken i huvudsak för heminredning och tas vanligen inte på fullt samma allvar som i sitt hemland.

Vissa anhängare av feng shui hävdar att det är vetenskap[1], men det finns inga som helst vetenskapliga belägg för att feng shui skulle fungera, eller för att "energin" qi skulle vare sig existera eller ha något med heminredning att göra.[2][3] Tester av feng shui under kontrollerade former ger inkonsekventa resultat.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ American Institute of Feng Shui website: http://www.amfengshui.com/faq.htm#Related%20to%20Buddhism%20or%20Taoism?
  2. ^ Edwin Joshua Dukes, The Encyclopædia of Religion and Ethics, T & T Clark, Edinburgh, 1971, p 834
  3. ^ Kamil Skawinski The skeptics' views on feng shui
  4. ^ Penn and Teller Bullshit! Season 1, Episode 7 Feng Shui / Bottled Water (Aired March 7, 2003)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]