Filip II av Makedonien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Filip av Makedonien leder hit. För fler kungar med samma namn, se Filip av Makedonien (olika betydelser)
Filip II av Makedonien.

Filip II av Makedonien (grekiska: Фίλιππος Β΄), emellanåt kallad enbart Filip av Makedonien, född 382 f.Kr. i Pella, mördad 336 f.Kr. i Aigai, var regent i Makedonien från 359 f.Kr. till sin död. Han var gift med Olympias och son till Amyntas III och Eurydike I av Makedonien.

Filip II var grundaren av den makedonska stormakten som ytterligare utvidgades genom hans son Alexander den store.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Som ung hade Filip vistats i Thebe som gisslan och lärt sig Epaminondas moderna stridsteknik som han senare skulle modifiera och som kom att kallas den makedonska falangen. Filips politiska mål var att göra Makedonien till en stormakt. Han blev kung över Makedonien under svåra tider. Landet var nästan på randen till kollaps, dess grannar var redo att sätta stopp för dess existens och den makedonska staten hade ytterligare försvagats av inre oro.

Han utbildade en elitarmé av yrkessoldater som fick öva sig i framgångsrika mindre uppdrag. Detta fick flera av de grekiska stadsstaterna att söka hjälp hos honom. I Aten hade Filip ett parti som verkade till hans förmån men också en stor motståndare i den vältalige Demosthenes som lyckades övertala atenarna att gå i krig mot Filip. Slaget stod vid Chaironeia 338 f.Kr och blev en stor seger för Filip som gav Makedonien en ledarställning i förhållande till de övriga grekiska staterna. Efter slaget började Filip förbereda angreppet mot perserriket, men mördades på grund av något som sades vara en personlig oförrätt.[1]

Barn[redigera | redigera wikitext]

  1. Kynane
  2. Alexander den store (356 f.Kr.-323 f.Kr.)
  3. Kleopatra av Makedonien
  4. Filip III av Makedonien
  5. Thessaloniki, enligt uppgift (Wikipedia) döpt efter thessalierna, en stam som Filip II besegrade då dottern föddes. Namnet Thessaloniki, vilket är sammansatt av (Θεσσαλοί=thessalier) och (Νίκη = seger), betyder således 'seger över thessalierna'. Thessaloniki var gift med kung Kassander (Kassandros) som grundade staden - namngiven efter sin fru - år 315 f Kr.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Amyntas IV
Kung av Makedonien
359 f.Kr.–336 f.Kr.
Efterträdare:
Alexander den store
  1. ^ Nationalencyklopedin, på internet, 3 november 2009, uppslagsord: Filip II