Hoppa till innehållet

Finska Konstföreningen

Från Wikipedia

Finska Konstföreningen (finska: Suomen Taideyhdistys) grundades 1846 i Helsingfors med syfte att stödja den finländska bildkonsten och främja ett allmänt konstintresse.

En av stiftarna var Zacharias Topelius, som också var föreningens sekreterare i mer än 20 år.[1] En annan som var med från början var Nils Abraham Gyldén.

Föreningen delar bland annat ut stipendier och anordnar utställningar.

Finska Konstföreningen har tidigare drivit konstutbildning i Helsingfors och Åbo. År 1848 öppnades Finska Konstföreningens ritskola i Helsingfors och 1852 övertog konstföreningen Åbo ritskola och öppnade Finska Konstföreningens ritskola i Åbo.

Ritskolan i Helsingfors övertogs 1939 av Finlands konstakademi och omdöptes till Finlands konstakademis skola. Den inrymdes liksom konstföreningens samlingar i Ateneum-byggnaden, förstatligades på 1970-talet och blev Bildkonstakademin. Ritskolan i Åbo har efter ombildningar blivit konstfakulteten vid Åbo yrkeshögskola.

Föreningen delar årligen ut fyra priser: Dukatpriset, Hederspriset, Litteraturpriset och William Thuring-priset.

  • Susanna Pettersson: Finska Konstföreningen och uppkomsten av sedvänjor vid offentligt samlande i Finland, i tidskriften Valör nr 3/2000, Konstvetenskapliga Institutionen vid Uppsala Universitet

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]