Fiorenza Cossotto

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fiorenza Cossotto
Fiorenza Cossotto Aida April 1963.jpg
FödelsenamnFiorenza Cossotto
Född22 april 1935
Italien Crescentino di Vercelli, Italien
GenreOpera
Rollmezzosopran
År som aktiv19572005

Fiorenza Cossotto, född den 22 april 1935, är en italiensk mezzosopran. Hon anses av många vara en av de stora mezzosopranerna på 1900-talet, och en naturlig efterträdare till Giulietta Simionato.

Liv och karriär[redigera | redigera wikitext]

Cossotto föddes i Crescentino di Vercelli, Italien. Hon studerade vid Musikhögskolan i Turin och tog examen som den bästa i sin årgång. Efter studier med Mercedes Llopart, debuterade hos som syster Matilde i världspremiären av Poulencs Karmelitsystrarna år 1957 på Teatro alla Scala i Milano. Hennes internationella debut ägde rum vid 1958 års Wexford-festivalen som Giovanna Seymour i Gaetano Donizettis Anna Bolena. Hennes Covent Garden-debut skedde 1959 som Neris i Luigi Cherubinis Medea, med Maria Callas i titelrollen. En prestation i den ledande rollen i La Favorita på La Scala öppnade dörren till vidare berömmelse. Hon gjorde sin amerikanska debut i samma roll 1964 på Lyric Opera i Chicago och som Amneris i AidaMetropolitan Opera 1968.

Sammanlagt mellan 1967 och 1989 gav hon 148 föreställningar på Metropolitan i uteslutande ledande roller. Hon ansågs vara en expert på tolkningar av 1800-talets tunga italienska roller till exempel Favorita, Amneris, Azucena, Eboli, Preziosilla, Maddalena, Ulrica, och Laura. Hon tolkade också Carmen, Mozarts Cherubini, Urbain i Meyerbeers Hugenotterna, Bellinis Romeo och Marfa i Khovantschina.

Hon fortsatte att sjunga, och under 2005 hon firade sin 70-årsdag med en föreställning av Suor AngelicaTheatre Royal i Liège, Belgien. Hon var gift med den italienska bassångaren Ivo Vinco i över 40 år och fick en son. De är nu skilda.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.