Fisktrappa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fisktrappa vid Aura å, norr om Åbo i Finland.
Fisktrappa vid Svartån i Örebro, strax nedströms Örebro slott.

En fisktrappa är en anläggning som möjliggör för fisk att ta sig förbi ett vandringshinder. Hindren kan utgöras av dammar eller vattenfall. Många arter som till exempel lax, öring och asp vandrar upp i vattendrag för att leka. Ett vandringshinder vid vattendragens mynning kan utrota en hel population.

Fisktrappor kan utformas på många olika sätt och kallas gemensamt för fiskvägar. De har gemensamt att de jämnar ut fallhöjden över en längre sträcka och att de bromsar vattenhastigheten, så att fisk klarar av att simma mot strömmen. En fisktrappa kan, som namnet antyder, se ut som en trappa med steg ej högre än att fisken kan hoppa från steg till steg. Denna höjd är olika för olika arter, men kan för en fullvuxen lax vara ända upp till två meter. Då behöver den ett litet lugnare vatten för att samla krafter i inför nästa språng. För att spara utrymme och kostnader brukar därför en modern laxtrappa oftast vara utförd som ett rör eller torn på ett par meters bredd. Det är försett med ett utloppshål i nedre delen där fisken kan ta sig in och sedan simmande ta sig upp till tornets överdel där den kan simma eller hoppa ut i den nya vattenytan. Dessutom är ibland utloppet (utlopp för fisken men inlopp för vattnet) försett med en låsbar kista där en tillsyningsman kan kontrollera och manuellt öppna en lucka så att fiskarna sedan kan simma ut.

Inom konsultbranschen finns uttrycket ”laxtrappa” som beskriver hur konsulten med laxens smidighet avancerar uppåt inom organisationer.

Slitsränna och bassängränna är de vanligaste fiskvägarna

Källor[redigera | redigera wikitext]