Fixed gear

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett bakhjul med fast krans och frihjulskrans
Cykelbud på fixie i New York City

Fixed gear, även fastnav, är en enväxlad cykel med fast nav vilket innebär att pedalerna roterar med hjulet.

Fastnavscyklar används på banor, så kallade velodromer. Det är även ett redskap för trickcykling och andra cyklesporter som cykel-polo och cykel-fotboll. Som vardagscykel används fastnavscyklar framför allt av cykelbud och har blivit populärt på senare år.

Fram till frihjulets ankomst och bredare användning kring år 1900 var det vanligt att cyklarna hade ett fast nav med separat broms som verkade mot framdäcket. Bromsen som fanns var inte så verkningsfull som idag så många demonterade bromsen för att minska vikten, speciellt de som tävlade. I den första större landsvägstävlingen, Mälaren Runt 1892, var det bara en cyklist som hade kvar bromsen, vilket räddade honom från den krasch som fyra av cyklisterna hamnade i. Den väl prövade mottrampningen var ett sätt att minska farten någorlunda, men hjälper inte alltid.

Den fasta kransens utväxling användes under senare delen av 1910-talet i kombination med frihjulskransen av racercyklister fram till 1930-talets början. Detta för att kunna ändra utväxling vid långa uppförs/nedförsbackar. Navet hade då en fast krans på ena sidan och när cyklisten så ville var det bara att vända på hjulet för att använda frihjulskransen på den andra sidan. Se bilden överst där den blå cykelns baknav är av samma konstruktion. Då växlarna började användas på racercyklar slutade bruket av det fasta navet på vanliga vägar, dock så användes det fortfarande på velodromen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]