Flor Contemplacion

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flor Contemplacion
FöddJanuari 1953
San Pablo City, Laguna, Filippinerna Filippinerna
Död17 mars 1995 (42 år)
Singapore Singapore
YrkeHembiträde
DomMord
StraffDöden

Flor Contemplacion (född januari 1953 i San Pablo City, Laguna, Filippinerna, död 17 mars 1995) var en filippinska som arbetade som hembiträde i Singapore, och avrättades för mord. Avrättningen ledde till relationsproblem i åratal mellan Filippinerna och Singapore.

Avrättningen[redigera | redigera wikitext]

Den 4 maj 1991 hittades det filippinska hembiträdet Delia Maga strypt till döds i Singapore, och det fyraåriga barn hon passade, Nicholas Huang, hittades drunknad. Fastän Nicholas far inte kunde identifiera någon misstänkt, fick polisen information om Flor Contemplacion genom Magas dagbok. Polisen förhörde Flor, som erkände mordet på Maga och barnet. Hon stod fast vid erkännandet, och Filippinernas ambassad i Singapore ansåg att hennes erkännande var trovärdigt. Hon dömdes till döden genom hängning, men ingen medicinsk undersökning hade utförts. Försvarsadvokaten förklarade att hon led av en ovanlig form av epilepsi vid tiden för morden, medan undersökningen sade att hon bara hade milt migrän den dagen. De medicinska förklaringarna avslogs, och hon befanns skyldig och dömdes till döden.

Strax före avrättningen förklarade två filippinska vittnen att Huangs far beskyllde henne för morden, men att han själv dödade Maga efter att hans son drunknat av olyckshändelse. Sonen var epileptisk och fick ett anfall i badkaret, vilket Maga inte visste. Domstolen i Singapore avslog vittnet, och avrättningen genomfördes trots att Filippinernas dåvarande president Fidel Ramos bad Singapores regering att avbryta den.

Efterspel[redigera | redigera wikitext]

Filippinernas president kallade Flor Contemplacion för hjälte. Hans hustru Amelita Ramos kom för att hämta likkistan på Ninoy Aquinos internationella flygplats i Manilla. Presidenten skickade en blomsterkrans till Flors begravningsgudstjänst, och erbjöd ekonomisk hjälp till hennes barn, vilka var beroende av sin mors inkomster som hembiträde. Många filippiner trodde att Flor var oskyldig eller utförde mordet men led av psykisk sjukdom. De skyllde på Singapores regering, men också att Filippinernas regering inte gjorde tillräckligt mycket. Filippinernas ambassad fick framförallt utstå stark kritik för att inte ha skickat en representant till rättegången för att bevaka den. Alex Boncayao Brigade, en kommunistisk terroristgrupp i Filippinerna, hotade att anfalla statstjänstemän från både Singapore och Filippinerna. Den romersk-katolska kyrkan fördömde avrättningen.

Oavsett hur skyldig hon var tog många upp henne som ett rop mot de inhumana, miserabla och utnyttjande förhållanden som många filippinska hembiträden fick utstå. Filmen The Flor Contemplacion Story spelades in i Filippinerna, och handlar om hur dessa hembiträden behandlas. Den fick utmärkelsen bästa filmKairos filmfestival. Ilskan fortsatte några månader senare i ett liknande fall med Sarah Balabagan i Förenade Arabemiraten, men hon avrättades aldrig.

Relationerna mellan Singapore och Filippinerna frös i åratal. Filippinernas president Ramos hemkallade landets ambassadör i Singapore, och många bilaterala utbyten mellan länderna upphörde.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 • Regional Briefing Philippines: Death Threat (23 mars 1995). Far Eastern Economic Review, sidan 13.
 • Rose-Coloured Glasses (30 mars 1995). Far Eastern Economic Review, sidan 12.
 • Manila Justice: Executed Filipina Hailed as Hero (30 mars 1995). Far Eastern Economic Review, sidan 5.
 • Regional Briefing Philippines: Autopsy Conflict (13 april 1995). Far Eastern Economic Review, sidan 13.
 • Regional Briefing Philippines: Singapore Reopens Case (20 april 1995). Far Eastern Economic Review, sidan 13.
 • The Fight For Flor (24 mars 1995). Asiaweek, sidan 27.
 • The Furor Over Flor (31 mars 1995). Asiaweek, sidan 36.
 • Beyond the Rage: Lessons from the Case of Flor Contemplacion (7 april 1995). Asiaweek, sidan 17.
 • The Fallout From Flor: A President's Political Worries Over a Hanged Maid (7 april 1995). Asiaweek, sidan 30.
 • Savage Blows (14 april 1995). Asiaweek, sidan 33.
 • More Fallout From Flor (28 april 1995). Asiaweek, sidan 34.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]