Flygbolag

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Flygföretag)
Hoppa till: navigering, sök

Ett flygbolag är ett företag som tillhandahåller lufttransporttjänster för resande passagerare och gods. Flygbolagen använder flygplan för att tillhandahålla dessa tjänster och kan bilda partnerskap eller allianser med andra flygbolag för Codeshareavtal. I allmänhet är flygbolag erkända med en luftrörelse certifikat eller en licens som utfärdats av en statlig luftfartsmyndighet.

Flygbolagen varierar i storlek, från små inhemska flygbolag till full service internationella flygbolag. Flyglinjer kan kategoriseras som inhemska, regionala eller internationella, och kan drivas som linjetrafik eller charterflyg eller taxiflyg.

Reglerande myndigheter[redigera | redigera wikitext]

I Sverige så reglerar Transportstyrelsen flygtrafiken. Det förekommer även att företag blir förbjudna att utöva sin verksamhet inom EU.[1]

Call signs[redigera | redigera wikitext]

Varje operatör av med linjetrafik eller charterflyg använder en anropssignal när de kommunicerar med flygplatser eller flygkontrollcentraler. De flesta av dessa call sign härrör från flygbolagets varunamn, men på grund av historia, marknadsföring, eller behovet av att minska tvetydighet i talad engelska (så att förarna inte av misstag gör navigations beslut baserade på instruktioner till en annan flygplan), vissa flygbolag och flygvapnen runt om i världen använder call sign med mindre uppenbart samband med deras firmanamn. Till exempel använder British Airways Speedbird som call sign, uppkallad efter logotypen för sin föregångare, British Overseas Airways Corporation, medan SkyEurope används Relax som call sign.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Europeiska unionens officiella tidning

Se även[redigera | redigera wikitext]