Ford Country Sedan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
1958 Ford Country Sedan

Ford Country Sedan var en amerikansk bilmodell tillverkad modellåren 1952-1974 av Ford Motor Company. Country Sedan var mellanmodellen av Fords stationsvagnar och ingick ifrån början i modellserien Ford Customline, för att årsmodellerna 1955-1968 tillsammans med övriga stationsvagnar ingå en gemensam herrgårdsvagnsserie kallad ”Ford Station Wagon”. Från 1969 lyftes Country Sedan in i modellserien Galaxie 500 och från och med 1975 slopades namnet helt och kallades rätt och slätt LTD Wagon.

De åtta- och niositsiga bilarna hade från början ett extra baksäte som gjordes tillgängligt via höger bakre sidodörr, där halva baksätet kunde fällas framåt under av- och påstigning. Från 1965 var extrasätet utformat så att det bestod av två mindre säten vända mot varandra så att man kom att åka sittande i sidled och att det på så sätt upp till fyra personer fick plats i detta utrymme. Utrymmet nåddes via den helt nykonstruerade bagageluckan Magic Doorgate vilken kunde vikas/tiltas på olika sätt (se bilder i galleriet). Från 1971 upphörde Ford att specificera hur många passagerare bilen var avsedd för, utan kallades fem-dörrars och angav endast antalet säten/soffor ("2S" respektive "3S") för de olika modellerna.

Modellen ska inte förväxlas med Ford Country Squire som var en lyxigare modell i Fords utbud av stationsvagnar.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Från början var alla Country Sedan sexsitsiga fyra-dörrars stationsvagnar. Med början 1955 började denna serie tillverkas i både sex- och åttasitsigt utförande. Från och med årsmodell 1957 räknades modellen med extra baksäte som niositsig. I likhet med övriga modeller inom Ford gjordes olika förändringar genom åren.

1952[redigera | redigera wikitext]

Karossen på Ford var helt ny inför 1952. Utformningen av detaljer som instrumentbräda, grill, körriktningsvisare och inte minst de kromade ”luftinsläppen” på bakskärmarna var tydligt inspirerade av den moderna jetmotortekniken.

1953[redigera | redigera wikitext]

Den stora nyheten inför 1953 var att Fordarna nu gick att köpa med servostyrning och bromsservo som extratillbehör. Alla bilar hade dessutom en minnesplakett i rattcentrum för att uppmärksamma märkets 50-årsjubileum.

1954[redigera | redigera wikitext]

Detta år markerade slutet på en över trettio år lång period av sidventilsmotorer, då man introducerade märkets första moderna toppventils V8, den så kallade ”Ford Y-block” på 130 hk. Som extrautrustning fanns nu även elmanövrerade säten att beställa och hastighetsmätaren flyttade upp ovanpå instrumentbrädan och försågs med ett genomskinligt lock som släppte in solljus.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Flory, J. ”Kelly” (2008). American Cars, 1946–1959 Every Model Every Year 
  • Miller, Ray (1974). The Nifty Fifties Fords, an illustrated history of the 1950's Fords 
  • The Auto Editors of Consumer Guide (2006). Encyclopedia of American Cars: A Comprehensive History of the American Automakers From 1930 to Today 

Se även[redigera | redigera wikitext]