Ford Tyskland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Aerial view of Ford development center Cologne.jpg

Ford Tyskland (Ford-Werke) ingår i Ford Europa som är Ford Motor Company europeiska del och båda har sedan 1998 sina huvudkontor i Köln. Ford Tyskland grundades 1925 som Ford Motor Company Aktiengesellschaft i Köln och har förutom huvudfabriken i Köln-Niehl en fabrik i Saarlouis. I Ford Europa tillkommer ytterligare fabriker.

Ford Motor Companys tyska verksamhet startade i Berlin 1925 sedan den tyska regeringen upphävt importförbundet av bilar. 1929 beslutet att flytta verksamheten till Köln och ett avtal gjorde med staden och dess borgmästare Konrad Adenauer om uppförandet av en fabrik vid Rhen. Uppförandet kostade 12 miljoner riksmark. 1930 följde flytten av huvudkontoret från Berlin till Köln och samma år tog Henry Ford det första spadtaget. 1931 startade produktionen av Fords A-modell. Samma år invigde Ford även sin verksamhet Ford Dagenham i Storbritannien. Bland de tidiga modellerna återfanns Ford Köln, Ford Rheinland och Ford Eifel. 1939 följde det nya namnet Ford-Werke AG och under kriget tillverkades fordon för Wehrmacht och i fabriken arbetade tvångsarbetare.

Efter andra världskriget återupptogs produktionen av personbilar och den första nya modellen följde 1952. Från 1953 och fram till skapandet av Ford Europa användes en variant av Kölns stadsvapen som symbol på bilarna. Utrymmesbrist gjorde att man istället byggde en ny fabrik i belgiska Genk och även en testbana i belgiska Lommel. 1967 slogs västtyska Ford samman med Ford Storbritannien (Ford of Britain) och bildade Ford Europa.


Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Ford Tyskland