Fort Breendonk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flygbild över Fort Breendonk
Fort Breendonk

Fort Breendonk är en befästning och ett krigsminnesmärke i Belgien.

Fort Breendonk byggdes mellan 1909 och 1914 som en av en yttre av två befästningsringar för att försvara Antwerpen på samma plats där det en gång funnits romerska befästningar. Platsen hade ursprungligen valts som en plast med tillgång till rent vatten i ett område som fram till 1700-talet varit träskmarker.

Fortet sträcker sig över ett område som är ungefär 260 meter långt och 106 meter brett och omges av en 40-50 meter bred vattengrav med ett genomsnittligt djup av 2,75 meter. Fortet är till stor del täckt av flera meter tjocka jordtäcken.

Under första världskriget föll fästningen för den tyska armén efter sju dagars belägring.

Under andra världskriget användes fortet under en kort tid som militärt högkvarter för kung Leopold III. Sedan han gett upp gjorde den tyska ockupationsmakten i september 1940 om det till fånglägret Auffanglager Breendork, bland annat som ett genomgångsläger för vidare transport till koncentrationsläger österut. Lägret blev beryktat för förhör och tortyr av skilda grupper av fångar. Av minst 3.500 intagna fångar frisläpptes bara 458 ur lägret. Resterande dödades eller fördes till koncentrationsläger österut.[1]

Efter att efter Belgiens befrielse 1944 ha använts som interneringsläger för kollaboratörer och sedan som statligt interneringsläger, förklarades Fort Breendonk för ett nationellt minnesmärke. Det har nu med utställningar om den tyska ockupationen av i Belgien under andra världskriget.

Den närliggande staden Breendonk var under 1800-talet känd för sin nygotiska kyrka och för greve de Buisserets storslagna gård. Båda revs av den belgiska armén vid första världskrigets början för att ge fri sikt åt fortets kanonskyttar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  • ^ A Teacher's Guide to the Holocaust, läst 2012-01-04
  • Externa länkar[redigera | redigera wikitext]