Fort Liberty

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Entréskylt och kasernbyggnader. Entréskylt och kasernbyggnader.
Entréskylt och kasernbyggnader.

Fort Liberty är en militär anläggning på 650 kvadratkilometer tillhörande USA:s armé som är belägen i Cumberland, Hoke, Harnett och Moore County, cirka 1 mil nordväst om Fayetteville i delstaten North Carolina, USA. Anläggningen har funnits sedan 1918, men det var under början av kalla kriget som den växte till sin nuvarande storlek.

På området finns även militärflyplatsen Pope Field (IATA: POBICAO: KPOBFAA LID: POB), känd fram till 2011 som Pope Air Force Base.[1]

Fort Liberty är till antalet anställda där (57 000) en av de största militärbaserna i kontinentala USA.[2]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Basen har fått sitt namn från Braxton Bragg som var en general i Sydstatsarmén under det amerikanska inbördeskriget, och som dessförinnan tjänstgjorde i USA:s armé under mexikansk-amerikanska kriget.

Namngivningskommissionen som inrättades i och med 2021 års National Defense Authorization Act, för att ta bort hyllningar av Sydstaterna från anläggningar i USA:s försvarsdepartement, har under 2022 föreslagit ett namnbyte på basen till Fort Liberty.[3]

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Soldater från 82nd Airborne förbereder sig för fallskärmsövning utgånde från Pope Field, 2013.

United States Army Forces Command har sitt högkvarter på området.

På Fort Liberty finns högkvarteret för den luftburna armékåren XVIII Airborne Corps, liksom basering för infanteridivisionen 82nd Airborne Division (informellt benämnd som All-American) som ingår däri.

Fort Liberty är även hemmabas för arméns specialförband, U.S. Army Special Forces, även benämnt som gröna baskrarna. Här finns högkvarteret för United States Army Special Operations Command, som är armékomponenten till United States Special Operations Command, samt utbildningsinstitutionen John F. Kennedy Special Warfare Center and School. På Pope Field finns Delta Force som utgör specialförbandens spjutspets.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Fort Liberty, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]