Freden i Cateau Cambrésis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Freden i Cateau Cambrésis. I verkligheten var Henrik II av Frankrike och Filip II av Spanien inte närvarande. Freden undertecknades av deras ambassadörer.

Freden i Cateau Cambrésis är ett fördrag som slöts mellan Elisabet I av England och Henrik II av Frankrike 2 april 1559 och mellan Henrik och Filip II av Spanien 3 april samma år vid Le Cateau-Cambrésis, omkring tjugo kilometer sydöst om Cambrai.[1] Detta fredsfördrag avslutade de italienska krigen och Habsburg-Valoiskrigen.

Frankrike och Habsburg hade varit i krig under större delen av de gångna sextiofem åren, och England hade då och då ingripit på Frankrikes fiendes sida. Man kom fram till att Frankrike skulle överlämna Piemonte och Savojen till hertigen av Savojen, men fick behålla Saluzzo, Calais och biskopsdömena Metz, Toul och Verdun.[2] Spanien behöll Franche-Comté.

Emanuel Filibert, hertig av Savojen gifte sig med Margareta, syster till Henrik II av Frankrike, och Filip II av Spanien gifte sig med Henriks dotter Elisabeth av Valois.[3]

Henrik II av Frankrike omkom under det tornerspel som hölls för att fira freden. Hans öga och hjärna genomborrades av en skärva från Gabriel Montgomerys (kaptenen för kungens skotska livgarde) lans.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Knecht, Robert Jean (1997). Catherine de Medici. Longman. sid. 54. Läst 27 december 2016 
  2. ^ Tracy, James (2008). The Founding of the Dutch Republic. Oxford University Press. sid. 31. Läst 27 december 2016 
  3. ^ Konnert, Mark (2006). Early Modern Europe: The Age of Religious War, 1559-1715. University of Toronto Press. sid. 122. Läst 27 december 2016 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Italian War of 1551–59#Peace of Cateau-Cambrésis (1559), 27 december 2016.