Frippe Nilsson

Från Wikipedia
Frippe Nilsson

Frippe Nilsson, född 1973 i Karlstad, är en svensk författare, journalist och kulturarbetare.

Nilsson växte upp i Västerås och studerade på Wiks Folkhögskola utanför Uppsala 1994 där han gick en linje för kreativt skrivande för att utveckla sina låttexter och poesi och började sitt skönlitterära skrivande. Året därpå flyttade han till Hudiksvall där han gick drama/teaterutbildningen på Forsa folkhögskola. År 1996 flyttade han till Stockholm där han bland annat läste skapande svenska på Skrivarakademin, grafisk formgivning och kurser på Poppius journalistskola.

Författaren[redigera | redigera wikitext]

Frippe Nilsson debuterade som författare 2000 med boken Jag ska bli rektor när jag blir stor som han började skriva på Wiks folkhögskola 1995. Hans största framgång är barnboken Ett äpple till fröken med illustrationer av Emili Svensson, som var en av de mest inköpta av biblioteken år 2005. Boken har gått som teater i tre sammanhang med bland annat ett gästspel på Riksteaterns Teaterdagar i Botkyrka 2006.

Nilsson har suttit i styrelsen för Författarcentrum samt sektionen för Barn/ungdomslitteratur på Författarförbundet. Han gör författarbesök i skolor och kulturföreningar och har haft skrivarkurser i kreativt skrivande för ungdomar.

Figurerna[redigera | redigera wikitext]

År 2011 började Nilsson rita lekfulla/naivistiska djur med mänskliga uttryck, ofta med en vän som inspiration. Motiven har tryckts på tavlor som har ställts ut vid ett tiotal tillfällen och även tryckts på kläder, väskor, muggar, kuddar med mera. År 2013 gjorde Anna Andersson kortfilmen Skrotet med leranimationer av Frippes djur.

Artiklarna och podden[redigera | redigera wikitext]

Nilsson har arbetat som journalist och redaktör för några tidningar, främst som frilans, och skrivit om nyheter, kultur, hälsa, ekonomi och gjort många personporträtt. År 2021 startade han podden Under körsbärsträdet där han gör längre intervjuer med främst kulturarbetare. Bland gästerna kan nämnas Cato Lein, Suzanne Osten, Nina Hemmingsson, Kajsa Grytt, Amanda Ooms, Johan Johansson, Christian Kjellvander och Pelle Ossler.

Kulturscenen[redigera | redigera wikitext]

Nilsson har arrangerat flera konserter och fester. 2008–2009 arrangerade han och Chimo Andersson Efter Semestern Festivalen i Vinterviken i Stockholm och han har även arrangerat mindre tillställningar på främst Södermalm. I augusti 2014 startade Nilsson Kulturscenen som uppträdde på flera platser i Stockholm. Den ideella föreningen med samma namn, som bildades 2016, beviljades kulturstöd från Stockholms läns landsting för projektet Torg & park år 2017 och framträdde under sommaren på 14 olika platser med sammanlagt 32 artister.

Musiken[redigera | redigera wikitext]

Nilsson har spelat i flera olika konstellationer men även varit trubadur. År 2015 startade han Frippes kapell med Claes Björklund på slagverk, Wille Petersson på gitarr, Erik Fridell på dragspel och Peter Brandt på bas och i Västerås spelade han med vännen Fredrik Sandberg i bandet De Ohörda.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Mannen i Paradiset 2010
  • Ett äpple till fröken 2005
  • Jag ska bli rektor när jag blir stor 2004 (reviderad pocket)
  • Jag var en dag ett barn 2003
  • Jag ska bli rektor när jag blir stor 2000

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]