Frontlastare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Frontlastare är en lyftanordning monterad i en traktors främre del. Frontlastaren används tillsammans med olika redskap såsom skopa, plogblad, stengrep och pallgafflar för att utföra olika uppgifter, ofta materialhantering.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Farmall-traktorer med en icke-hydraulisk frontlastare med skopa

De allra tidigaste experimenten med frontlastare var inte hydrauliska utan använde vajrar för att lyfta lastaren. Deras utseende skiljde sig rätt mycket från dagens frontlastare. Även under 1950-talet så var det många tillverkare som byggde rätt olika frontlastare i Sverige[1]. 1958 lanserade Ålö sin stilbildande Quicke-frontlastare.[2] Det nydanande med denna var att den kunde kopplas till och från traktorn med relativt enkla handgrepp på kort tid[3].

En begränsning för de tidiga frontlastarna var traktorns framaxel som inte var konstruerade för hög belastning. Men med tiden blev de kraftigare och speciellt när traktorer med driven framaxel blev vanliga[3] möjliggjorde det frontlastare med flera tons lyftkraft.

Funktionalitet[redigera | redigera wikitext]

McCormick-traktorer med Quicke- samt Trima-frontlastare utan redskap, båda varumärkena ägs av Ålö AB

Nya frontlastare byggs med och utan parallellföring. Med parallellförda så hålls tippvinkeln på redskapet konstant relativt traktorn när man höjer eller sänker hela lastaren. Utan parallellföring så är tippvinkeln konstant relativt frontlastaren själv, vilket bl.a. gör dem olämpliga för hantering av lastpallar m.h.a. pallgaffelredskapet.

Flera av de tidiga frontlastarna hade varken tippcylinder eller parallellföring. Skoptömning skedde genom att en förarmanövrerad vajer drogs i som var kopplad till en fjäderbelastad sprint som lösgjorde låsningen av skopan och den tömde sitt innehåll med gravitationens hjälp. För att återställa skopan så fanns en stark fjäder som orkade dra tillbaka en tom skopa till ursprungsläget och då gick sprinten i lås. Denna fjäder brukar saknas numera på gamla frontlastare (på grund av att de gått sönder och inte ersatts), då måste skopan sänkas ner till marken och backa hela traktorn så skopan blir i rätt läge och sprinten låser.

"Tredje funktion" gällande frontlastare betyder att den har ett extra hydraulfunktion som kan användas till redskapet. Namnet kommer ifrån att första hydraulfunktionen på en frontlastare är att höja och sänka lastaren själv, andra funktion är tippcylindern. Analogt så finns det även "fjärde funktion" för ytterligare hydraulfunktion.

Några redskap som kräver extra hydraulfunktion är

  • Balgrip för hantering av rund- och storbalar, speciellt inplastade sådana.
  • Pallgafflar med hydraulisk inställning av gaffelavståndet.
  • Ensilagegrip för att ta ut ensilage ur en plansilo.
  • Snöplog med vikfunktion.

Extra hydraulfunktion kan också vara monterad för att ha hydraulisk redskapslåsning, så föraren inte behöver gå ur förarhytten för varken från- eller tillkoppling av redskap, undantaget redskap som kräver en hydraulfunktion, då måste hydraulslangar kopplas ihop manuellt.

De flesta redskap är till för att man ska arbeta med frontlastaren men det finns även de för passiv nytta. Till exempel belastningsvikter som fästs i redskapsfästet och vars enda funktion är att göra traktorn tyngre i framänden (behövs vid tunga burna redskap monterade i bakre trepunktslyften).

Det finns adaptrar som möjliggör att trepunktskopplade redskap kan monteras i frontlastaren och adaptrar för att montera frontlastarredskap i traktorns trepunktslyft. Syftet är inte nödvändigtvis att bruka trepunktsredskapet, till exempel att montera en plog i frontlastaren och backa på åkern för att plöja. Däremot ger det möjlighet att lyfta upp plogen på en lastbil om den ska transporteras långt. Exempel på att använda lastarredskap i trepunktslyften är när gården redan äger ett stengrep som man vill använda på en traktor utan frontlastare men med trepunktslyft i fronten vid harvning.

På amerikansk engelska motsvarar termen frontlastare (för en konventionell traktor) mer specifikt front end loader. Front loader är vad man på svenska bara kallar för hjullastare.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Larsson, Rolf (2009). Från stall till maskinhall. Albinsson & Sjöberg. sid. 88. ISBN 978-91-86560-88-1 
  2. ^ ”Ålö History”. http://www2.alo.se/Intl/Pages/history.ept. Läst 3 juli 2011. 
  3. ^ [a b] Larsson, Rolf (2009). Från stall till maskinhall. Albinsson & Sjöberg. sid. 89. ISBN 978-91-86560-88-1 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]