Fully Qualified Name

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fully Qualified Name (FQN) används mest i IT-sammanhang där en entitet (till exempel en fil) oftast har ett kort namn, respektive ett unikt Fully Qualified Name som anger kontextuellt var namnet hör hemma.


Fully Qualified File Name är det unika, fullständiga namnet på en fil. Som regel innehåller FQFN den exakta sökvägen till filen.

Exempel för en dator med Windows: Om du har en fil kallad mittbrev.txt i din dator är just mittbrev.txt filnamnet. Dess FQFN är dock filnamnet, inklusive information om exakta lagringsplatsen på datorn, till exempel C:\Mina Dokument\mittbrev.txt. FQFN är, till skillnad från ett filnamn, unikt. Du kan alltså ha två filer som heter mittbrev.txt lagrade på olika platser i din dator, men du kan bara ha en C:\Mina Dokument\mittbrev.txt. Den exakta sökvägen och filsystem skiljer sig åt i olika operativsystem och programmeringsspråk, men de har alla ett sätt att ange FQFN för en fil.

Att känna till en FQN underlättar när man vill söka efter filen. Om du vet att din fil har FQN C:\Mina Dokument\mittbrev.txt kan datorn hämta den direkt. Om du bara känner till mittbrev.txt måste du låta datorn söka efter filen.


Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Fully qualified name, 2 juni 2012.