Fyllningsdamm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En fyllningdamm är en dammbyggnad som i huvudsak består av packad jord och sten. Fyllningsdammar brukar delas in i två olika typer: jorddammar och stenfyllningsdammar. Fyllningsdammar är vanligen konstruerade så att tvärsnittet är uppdelat i zoner med olika fysikaliska egenskaper för att säkerställa funktionen av dammen.

De viktigaste zonerna är en tätande zon som begränsar vattenströmmen genom dammen, filterzoner som förhindrar att det finare materialet från tätzonen blandas eller transporteras bort, stödjande zoner som ger dammen dess stabilitet och tyngd samt erosionsskydd som ytterst läggs på slänterna, både uppströms och nedströms, för att skydda dessa mot angrepp från yttre faktorer så som vågor, is, strömmar och nederbörd.

Jordfyllnadsdamm[redigera | redigera wikitext]

Jordfyllnadsdammen byggs av packad jord. En homogen jordfyllningsdamm består bara av en typ av material plus ett erosionsskydd på den våta sidan och läckvattensdränering på torra sidan. Även denna dammtyp kan konstrueras med filter och en tät kärna. Jordfyllningsdammar kan ofta byggas till stor del av material som finns lokalt, detta minimerar transporter och gör dem kostnadseffektiva. Typiskt så används schaktvagnar för att förflytta massorna och sprida ut dem i tunna lager som sedan packades med vältar.