Gäst hos verkligheten

Från Wikipedia
Version från den 18 juli 2015 kl. 21.37 av 213.114.145.143 (Diskussion) (Meningsbyggnad, korrektur)
Gäst hos verkligheten
Roman
FörfattarePär Lagerkvist
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
Utgivningsår1925

Gäst hos verkligheten är en självbiografisk roman av Pär Lagerkvist, publicerad 1925. Berättelsen utspelar sig vid sekelskiftet 1900 och beskriver författarens barndom. Samtidigt berättar författaren om dåtida liv, i stan liksom i byn.

Handling

Romanen Gäst hos verkligheten är en berättelse om en pojke med namnet Anders, som bor i en vanlig svensk familj i en lägenhet vid järnvägsstationen. Genom sin barndom upplever han livets härliga dofter med vackra blommor och grön skog, nära och varma relationer med sina morföräldrar och glädjefylld lek med sina syskon. Han har en stark vänskap med sin far och stor kärlek till sin mor. Men samtidigt skakar hans hjärta och kallnar av dödens rädsla. Han är rädd att förlora allt detta som är väldigt värdefullt för honom. Samma saker kan uppfylla honom med glädje och hopp i ena stunden, med skräck och panisk fruktan i andra. I sina tankar och rädsla vänder han sig ofta till Gud, precis som hans syster, mor och morföräldrar, och ber Honom om hjälp och beskydd.

Hans tro hänger dock på en skör tråd och han kämpar med tvivel, det visas inte minst av en dröm som Anders har där en gestalt talar med obegriplig röst från himmelen, till ett rum fyllt av döda och levande människor. Hans tro på Gud blir allt mer urvattnad och han finner i stället tröst i att betrakta livet som meningslöst och omfamna ångesten och tomheten som han dragits med sedan barnsben.