Gatúnsjön

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gatúnsjön
Insjö
Gatun Lake.jpg
Land Panama
Flod Chargesfloden
Höjdläge 26 m ö.h.
Area 425 km²
Gatun Panama.png

Gatúnsjön (spanska: Lago Gatún) är en konstgjord sjö, skapad genom en uppdämning av floden Rio Chagres, som utgör en del av Panamakanalen.

Mellan åren 1907 till 1913 byggdes Gatúndammen och dämde upp Chagresfloden och Gatúnsjön bildades. Insjön har en areal på 425 km² vid normalt vattenstånd på 26 meter över havet. Eftersom nederbörden i Panama varierar mycket över året och mycket vatten släpps ut i havet vid slussning av fartyg är sjön mycket viktig för drift av kanalen.

USA har haft kontroll över kanalen genom att bilda Panamakanalzonen när kanalen började planeras år1903. 1979 överlämnades kanalzonen till Panama. Drift och förvaltning av kanalen sköts av Panama Canal Authority.

Barro Colorado Island[redigera | redigera wikitext]

Barro Colorado Island, BCI bildades när Chagresfloden dämdes upp. Ön ligger i västra delen av sjön och farleden går alldeles norr om ön. Barro Colorado har en areal på 15 km² och är ett naturskyddsområde för studier av tropiska regnskogar. Det amerikanska Smithonian Tropical Research Institute[a] har haft en forskningsstation, BCI sedan 1946.[1] Det är möjligt att besöka stationen efter ansökan till institutet.[2]

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ STRI är ett av världens ledande forskningsinstitut.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Island of Magic Diversity”. Läst 25 maj 2017.
  2. ^ ”Visitors allowed” Arkiverad 23 juni 2018 hämtat från the Wayback Machine.. Läst 25 maj 2017.