Gaziosmanpaşa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gaziosmanpaşa
Distrikt
Land Turkiet Turkiet
provins Istanbul
Höjdläge m ö.h.
Koordinater 41°12′57″N 28°44′05″Ö / 41.21583°N 28.73472°Ö / 41.21583; 28.73472
Folkmängd 461 230 (31 december 2009)[1]
Geonames 7732471
Gaziosmanpaşas läge i Istanbul.
Gaziosmanpaşas läge i Istanbul.
Webbplats: Officiell webbplats
Statue of Osman Pasha in Gaziosmanpaşa district

Gaziosmanpaşa (tidigare: Taşlıtarla) är ett distrikt inom provinsen och storstadskommunen Istanbul, belägen på den europeiska, västra sidan av staden. Folkmängden uppgår till nästan en halv miljon invånare, och omfattar ett område i den västra delen av Istanbuls centralort. Distriktet omfattade fram till en administrativ reform 2008 ett större område än dagens, ända upp till Svarta havet, och hade tidigare över en miljon invånare.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Gaziosmanpaşa började bebyggas under 1950-talet av framför allt invandrare från Balkan. På 1970- och 80-talet ökade befolkningen kraftigt genom att medborgare från den anatoliska delen av Turkiet började bosätta sig i området. De flesta av husen var uppförda utan tillstånd, och det saknades helt planering. Området har genom de olika immigrantvågorna fått en etnisk och kulturellt blandad befolkning, och betydande grupper av kurder och anhängare till alevismen har kommit från Tunceliprovinsen.

Distriktet är döpt efter den osmanska generalen Osman Nuri Paşa som var verksam i den osmanska armén under senare hälften av 1800-talet. Osman Nuri Paşa var under sin militära karriär verksam i bland annat Balkan och ledde framgångsrikt den osmanska armén till seger mot en rysk-rumänsk armén i slaget om Pleven under det rysk-turkiska kriget 1877-1878.

Gaziosmanpaşa idag[redigera | redigera wikitext]

Gaziosmanpaşa har brottats med en mängd problem, både kriminalitet och arbetslöshet, vilket distriktet på olika sätt har försökt att hantera genom ökande satsningar på den unga delen av befolkningen. Det har också förekommit högerextremt våld, riktat mot minoriteterna. Området växer fortfarande snabbt, och utan en fungerade central planering vilket gör att staden fortfarande brottas med att tillgodose behovet av skolor och infrastruktur. På senare år har ett ökat antal industrier växt upp i Gaziosmanpaşa.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Gaziosmanpaşa, 17 oktober 2009.
  1. ^ Türkiye istatistik Kurumu; Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, Nüfus Sayımı Sonuçları Arkiverad 20 september 2015 hämtat från the Wayback Machine. Adressbaserat folkbokföringssystem. Läst 30 oktober 2010.