Gazpacho

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gazpacho.

Gazpacho är en spansk kall soppa, som är gjord på råa grönsaker. Receptet härstammar från Andalusien. Grunden i en gazpacho är tomat, torrt bröd, vitlök, olivolja, salt och vinäger.

I en röd gazpacho ingår ofta tomater, paprikor, gurkor, lök, vitlök och eventuellt ytterligare grönsaker. En del av detta tärnas och en del puréas, där proportionerna beror på tycke och smak. Purén måste vara kall när den serveras. I purén blandar man i de tärnade grönsakerna och rätten kan serveras med krutonger eller annat torkat bröd.

Det är inte helt ovanligt att göra en gazpacho i mixer eller blender och då puréas oftast alla grönsaker i soppan. Ett sätt att accelerera tillagningen, om man använder blender, är att blanda i isbitar för att kyla ned den.

En vit gazpacho (eller Ajoblanco Malagueno) är en Gazpacho som ligger närmare originalreceptet. Här kan man använda mandel, grönsaksbuljong, vitlök, torrt bröd, olivolja, vinäger, vatten, gurka, vindruvor, salt och mjölk (som man blöter upp det torkade brödet med).