Gedanken auf den Alpen

Från Wikipedia

Gedanken auf den Alpen (Minnen från alperna), op. 172, är en vals av Johann Strauss den yngre. Den spelades första gången den 15 oktober 1855 i danslokalen Zum Sperl i Wien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sex veckor i augusti och september 1855 befann sig Johann Strauss den yngre på en avkopplande semester i Bad Gastein i Salzburg-regionen. Han flyttade in med sin tjänare i det nybyggda Hotel Straubinger och använde tiden till att bada och promenera i stadens vackra omgivningar. Han blev så fascinerad av både folket och bergen att han bestämde sig för att bearbeta sina intryck musikaliskt i en vals som ursprungligen var tänkt att heta Die Schalmeien (Skalmejorna), efter det blåsinstrument som herdarna i alperna använde sig av som signalinstrument. Strauss planerade att använda sig av instrumentet i valsen men i orkesterversionen ersattes skalmejan av en klarinett och titeln ändrades till Gedanken auf den Alpen.

Valsen spelades första gången den 15 oktober 1855 i Wien och Strauss tillägnade valsen den musikälskande hertigen Max Joseph av Bayern, fader till den österrikiska kejsarinnan Elisabeth (Sisi).

Om valsen[redigera | redigera wikitext]

I inledningen hörs solohorn och klarinett, vilka omedelbart etablerar en vilsam känsla av alpint lugn. Speltiden är ca 13 minuter och 6 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Weblänkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, auf den Alpen tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 32) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 5 på CD nr 9.