Gentleman (musiker)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gentleman
2013-08-25 Chiemsee Reggae Summer - Gentleman 6500-cropped.JPG
Gentleman 2013
Födelsenamn Tilmann Otto
Född 10 april 1975 (39 år)
Osnabrück, Tyskland
Bakgrund Tyskland Tyskland/Jamaica Jamaica
Genre(r) Reggae, roots reggae
Roll Sångare, låtskrivare
År som aktiv 1998-
Skivbolag Universal Music Group
Artistsamarbeten Anthony B, Cocoa Tea, Barrington Levy
Webbplats Officiell webbplats

Gentleman egentligen Tilmann Otto, född 19 april 1975, tysk reggaemusiker, föddes i Osnabrück i Tyskland och som just nu[när?] bor i Köln i Tyskland och på Jamaica i deltid. Tilmann är gift med Tamika och de har 2 barn tillsammans, Samuel och Tamika. Innan Gentleman bytte skivbolag sjöng han live med bandet The Far East Band. Hans Fru Tamika har stöttat honom sedan hans första konsertturné i Tyskland 2002. 2010 började gruppen The Evolution spela live med Gentleman då han släppte ut sitt nya album Diversity i april 2010.

Tyska reggaesångaren Gentleman blev förälskad i jamaicansk musik när han besökte Jamaica vid 16-17 års ålder. Ön har blivit ett andra hem för honom. Gentleman är en populär reggaeartist på Jamaica också. Hans musik inriktar sig på den klassiska formen av reggae, i likhet med Bob Marley. Han sjunger mest på engelska eller snarare patois (jamaicansk-kreol). Med låtar som "Send A Prayer" uttryckte Gentleman sin djupa tro på Gud, utan att hänvisa till en viss religion. Hans album, Confidence, steg till nummer 1 på den tyska albumlistan under 2004. Efter tio år med att göra musik under namnet Four Music flyttade han till skivbolaget Universal i Ar 2010.

När han var yngre hade han hade redan hört låtar av Dennis Brown och Bob Marley men när han hörde mer samtida artister som Sizzla och Anthony B, fick det honom att inse att rötterna i reggae fortfarande lever. År 1997 fick han sin chans när den tyska hip-hopgruppen Freundeskreis bad honom att lämna sin singjayfärdigheter till deras låt "Tabula Rasa". En rad solosinglar ledde 1999 till debuten med Trodin On. Skivan är en blandning av dancehall och hip-hop med Gentleman på engelsk sång och Jamaican patois. Det var en viktig övergång och lade grunden för vad som så småningom döptes till "Germaican" rörelse men det misslyckades med att göra ett internationell intryck.

2002 blev hans genombrott med Journey to Jah, ett mycket roots-orienterat album som påverkades av att hans son föddes. Det fanns inte svordomar eller prat om vapen i texterna. Albumets gästsartister var reggaeartister som Morgan Heritage, Capleton och Luciano med produktion från Richie Stephens, Bobby Digital, och Firehouse Crew förtjänat Gentlemans respekt mellan de roots reggae. Övergångslösning släpper liksom Runaway EP och live cd / DVD gentleman och Tha Far East Band - båda släpptes 2003. Hans fans var lyckliga att Gentleman tillbringade sin tid med att turnera världen runt och spelade för en allt större publik. Hans Single Superior som kom 2004 var en världsomspännande reggaehit och hamnade på samlingsalbum i USA och Europa och inverkan väl förbi Germaican scenen. Vid utgången av året släppte han albumet Superior, med gästartister Anthony B, Cocoa Tea, och Barrington Levy.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

  • 1999: Trodin On
  • 2002: Journey to Jah
  • 2003: Runaway EP
  • 2003: Gentleman And The Far East Band (Live cd/DVD)
  • 2004: Confidence
  • 2007: Another Intensity
  • 2010: Diversity
  • 2013: New Day Dawn

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Priser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]