Gertrud Rask

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gertrud Rask (Gjertrud Nilsdatter Rasch), född på Kveøy, Troms i Norge, 1673, död på Grönland 1735, var gift med missionären Hans Egede och mor till missionären Paul Egede.

Gertrud Rask gifte sig 1707 med Hans Egede, som då var kyrkoherde i VåganLofoten, och fick fyra barn efter sitt giftermål. Hon motsatte sig hans planer på att missionera på Grönland, men gav till slut sitt samtycke då han vägrade att resa utan henne. Familjen flyttade till Bergen 1718 och avreste till Grönland 1721. Rask stödde makens missionsarbete bland inuiterna och var själv verksam som sjukvårdare bland dem. Inuiterna saknade immunförsvar för de sjukdomar som fördes in av nybyggarna, och 1734 drabbades Grönland av en smittkoppsepidemi. Gertrud Rask har blivit särskilt ihågkommen på Grönland för sina insatser under epidemin.

En kyrka, ett barnhem, en restaurang på Grönland samt vägar på både Grönland och i Danmark har fått sitt namn efter Gertrud Rask, liksom isbrytaren Gertrude Rask, som var i funktion 1924-1942.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia