Giorgio Gaslini

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Giogio Gaslini 57

Giorgio Gaslini, född 22 oktober 1929 i Milano, död 29 juli 2014 i Borgo Val di Taro i Emilia-Romagna, var en italiensk jazzpianist och kompositör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Gaslini började uppträda redan vid 13-års ålder och spelade med sin jazztrio vid 16 år. Under 1950- och 60-talen uppträdde han med en egen kvartett.

Han var den förste italienska musiker som omnämns som en "ny talang" i Down Beat-mätningen och den förste italienske officiellt inbjuden till en jazzfestival i USA i New Orleans 1976-77. Han samarbetade med ledande amerikanska solister som Anthony Braxton, Steve Lacy, Don Cherry, Roswell Rudd Eddie Gomez, Max Roach, Nacci Alberto, men också med den argentinske Gato Barbieri och fransmannen Jean-Luc Ponty. Han har också arrangerat kompositioner av Albert Ayler och Sun Ra för solopiano, såsom Soul Note Label har gett ut. Han komponerade också soundtrack av Michelangelo Antonionis La Notte (Natten, 1961).

Från 1991 till 1995 har Gaslini gjort verk för Carlo Actis Dato berömda Italian Instabile Orchestra. När det gäller nutida musik, har han komponerat symfoniska verk, operor och baletter framförda vid La Scala i Milano och andra italienska teatrar, utöver musik för scen och omkring 20 filmuppsättningar. Han har bedömts vara en gudfader för improviserad musik i Italien och har varit den första ledaren av kurser i jazzmusik på Santa Cecilia Musikhögskola i Rom (1972-1973).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]