Giovanni Gabrieli

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Giovanni Gabrieli

Giovanni Gabrieli, född någon gång mellan 1555 i Venedig i Italien, död 12 augusti 1612 i Venedig, var en italiensk kompositör och organist. Han var brorson till Andrea Gabrieli.

Han var en av de mest inflytelserika kompositörerna under sin tid, och representerar höjdpunkten av den venetianska skolan under en tid då renässansen gick över till barockstilen, särskilt betydelsefull var han för fugans utveckling.

Efter att en kort tid ha varit verksam vid hovkapellet i München under Orlando di Lassos ledning efterträdde Gabrieli 1584 sin farbror som organist vid Markuskyrkan i Venedig.[1] Han var lärare för fölera av tidens tonsättare, bland annat Heinrich Schütz. Gabrieli skrev "Cantiones", "Symponiæ sacræ" (två stora utgåvor 1597 och 1615)[2] och madrigaler, men intresserade sig särskilt för kompositioner för dubbelkör och verk för kammarmusikalisk besättning.[3]

Inom kyrkomusiken skrev han flerköriga verk med dubbel- och trippelkörer, ibland även med fyra eller fem klanggrupper, samt inslag av stämmor i solo.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin, multimedia plus, 2000
  2. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000
  3. ^ Svensk uppslagsbok, Malmö 1932

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]