Giulia Tofana

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Giulia Tofana, död i Rom i juni 1659, var en professionell italiensk giftblandare. Hon dömdes för att ha hjälpt hundratals kvinnor att mörda sina äkta män. Hon uppfann giftet Aqua Tofana, som fått sitt namn efter henne.

Giulia Tofana var möjligen dotter till Thofania d'Adamo, som avrättades i Palermo på Sicilien den 12 juli 1633, anklagad för att ha mördat sin make Francesco. Hon ska ha lärt sig att blanda mediciner av apotekare och slutligen komponerat sitt eget gift, Aqua Tofana. Det råder dock osäkerhet om det var Giulia Tofana själv som hade utvecklat giftet, eller om det var hennes mor, som sedan lämnade receptet till henne. Hon började sälja detta gift, och flyttade snart sin verksamhet från Palermo till Neapel och slutligen till Rom. Giulia Tofana beskrivs som vacker och med en förståelse för kvinnors låga status och situation i samhället, och hon blev känd som en medkännande rådgivare till kvinnor i svåra äktenskap. Hon sålde främst sitt gift till som ville bli änkor. En del av kunderna köpte giftet med avsikt att döda, andra kunder skulle senare hävda att de hade köpt det för dess officiella syfte och orsakade dödsfall utan avsikt. Även hennes dotter, Girolama Spera, var aktiv i verksamheten och blev känd som "Astrologa della Lungara".

Tofanas verksamhet avslöjades för de påvliga myndigheterna genom en kund. Hon blev dock förvarnad och lyckades söka asyl i en kyrka innan myndigheterna hann arrestera henne. Då ett rykte om att hon hade förgiftat brunnarnas dricksvatten spreds i staden, tvingade sig dock polisen in i fristaden och arresterade henne. Giulia Tofana avlade under tortyr en bekännelse om att 600 män hade mördats med hennes gift i Rom mellan 1633 och 1651. Denna uppgift kan dock inte bekräftas på grund av tortyren och giftets spridning. Giulia Tofana dömdes till döden och avrättades på Campo de' Fiori i Rom tillsammans med sin dotter Girolama Spera och tre medhjälpare i juni 1659. Även en del av hennes kunder blev avrättade, och ytterligare ett antal medhjälpare blev inmurade i fängelsehålorna i Palazzo Pucci.

Det finns en faktoid om att hon avrättades i Neapel år 1719, men detta stämmer inte. Legenden om att Mozart ska ha blivit förgiftad av Acqua Tofana är fullständigt inkorrekt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia