Glidformsgjutning

Från Wikipedia
Version från den 9 mars 2017 kl. 19.54 av Pegy22 (Diskussion | Bidrag) (blanda inte ihop med klätterform som går i etapper)
Hotel Gothia Towers tredje torn uppförs, november 2012

Glidformsgjutning är ett begrepp ur byggnadstekniken. Vid glidformsgjutning ”glider” betongformen på byggnadsverket i en jämn kontinuerlig process vertikalt uppåt med hjälp av hydrauliska domkrafter. Glidformsgjutning används vanligen vid gjutning av höga konstruktioner såsom TV-torn, höga bropelare och skorstenar. Fördelen är att det inte behövs någon byggnadsställning som står på marken. Exempel då glidformstekniken används i Sverige är gjutningen av Kaknästornet (klart 1967) och Hammarbytornet (klart 1986), båda i Stockholm.

Numera förekommer glidformsgjutningar mera sällan i Sverige, här några nyare exempel:

  • Bygget av hisschaktet, ca 91 m högt, för Hotel Gothia Towers tredje torn i Göteborg (2012)[1].
  • Fyra pyloner till Tele2 Arean (Stockholmsarenan) gjordes med hjälp av glidform. Två av pylonerna var 38 m höga och två var 34 m höga. Arbetet utförds under november 2010 i två omgångar. Varje omgång var 12 dygn och med en veckas mellanrum[1].

Eftersom glidformsgjutning är en så specialiserad yrkesgren inom byggbranschen fanns det bara cirka 200 yrkesutövare år 2012.

Exempel Kaknästornet

Kaknästornets glidform vandrar uppåt på tornet i mitten på 1960-talet

Referenser

Noter

Övriga källor