Glidformsgjutning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hotel Gothia Towers tredje torn uppförs, november 2012

Glidformsgjutning är ett begrepp ur byggnadstekniken. Vid glidformsgjutning ”glider” betongformen på byggnadsverket etappvis uppåt. När betong fyllts på och hårdnat lossas glidformen och flyttas med hjälp av hydrauliska lyftare till nästa läge uppåt. Glidformsgjutning används vanligen vid gjutning av höga konstruktioner såsom TV-torn, höga bropelare och skorstenar. Fördelen är att det inte behövs någon byggnadsställning som står på marken. Exempel då glidformstekniken används i Sverige är gjutningen av Kaknästornet (klart 1967) och Hammarbytornet (klart 1986), båda i Stockholm.

Numera förekommer glidformsgjutningar mera sällan i Sverige, här några nyare exempel:

  • Bygget av hisschaktet, ca 91 m högt, för Hotel Gothia Towers tredje torn i Göteborg (2012)[1].
  • Fyra pyloner till Tele2 Arean (Stockholmsarenan) gjordes med hjälp av glidform. Två av pylonerna var 38 m höga och två var 34 m höga. Arbetet utförds under november 2010 i två omgångar. Varje omgång var 12 dygn och med en veckas mellanrum[1].

Eftersom glidformsgjutning är en så specialiserad yrkesgren inom byggbranschen fanns det bara cirka 200 yrkesutövare år 2012.

Exempel Kaknästornet[redigera | redigera wikitext]

Kaknästornets glidform vandrar uppåt på tornet i mitten på 1960-talet

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Projekt Avslutade”. www.glidform.se. http://www.glidform.se/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=9. Läst 10 oktober 2015. 

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]