Globe

Från Wikipedia
Den här artikeln handlar om två skivmärken med namnet Globe. För teatern i London, se Globe Theatre i London. För den amerikanska staden, se Globe, Arizona.

Globe var namnet på två, av varandra oberoende, amerikanska skivmärken utgivna under 1920-talet.

Arto-producerade Globe[redigera | redigera wikitext]

Den äldsta Globe-etiketten, vilken utgavs 1921-1922, tillverkades av bolaget Arto och samtliga kända utgåvor är identiska med utgåvor på detta bolags huvudetikett med samma namn. De tidigaste Globe-utgåvorna har svarta etiketter med guldskrift och katalognummer som bygger på Artos enligt principen Arto 9019 = Globe K-19. Senare ändrades etikettfärgerna till blått och grått och katalognumreringen blev i stället identisk med Artos minus 2000, det vill säga Arto 9722 = Globe 7722. Många av de Artomatriser som gavs ut på Globe utkom även på dess systeretikett Bell.

Grey Gull-producerade Globe[redigera | redigera wikitext]

Grey Gullproducerad Globeutgåva från 1925 i originalfodral.

Den senare Globe-etiketten var ett av många "undermärken" till det Bostonbaserade skivbolaget Grey Gull (jämför Radiex, Nadsco med flera) och lanserades 1924. Också här är utgåvorna identiska med moderetiketternas (och systerditonas), här dock utan att på något sätt ändra katalognumren. Med andra ord är Globe 1283 = Grey Gull 1283. Denna variant av Globe bytte etikettdesign ett flertal gånger under den tid den existerade. Den tycks i huvudsak ha avvecklats med början 1927, men enstaka exempel från så sent som 1930 har påträffats.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Allan Sutton: Directory of American Disc Record Brands and Manufacturers, 1891-1943 (Westport & London, 1994)