Godiva

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Chokladfabriken med samma namn, se Godiva (chokladfabrik)
Lady Godiva, målad av John Collier.

Godiva eller Godgifu (Lady Godiva), född cirka 1040, död cirka 1080[1], var gift med Leofric, earl av Mercia i England1000-talet. Leofric var en hårdhjärtad man som tog ut närmast astronomiska skatter av invånarna i Coventry.

Enligt legenden om Godiva, som författats någon gång efter 1326 i Chronicum anglicum[2], bönföll Godiva Leofric upprepade gånger om att han skulle sänka skatterna, men Leofric menade att det var lika omöjligt som att hon skulle rida naken genom staden. Godiva tog honom på orden och red ut naken på en häst, endast skyld av sitt långa hår. Leofric stod vid sitt ord och sänkte skatterna.

På 1500-talet tillkom en del av sägnen, nämligen den att invånarna i Coventry fått veta vad som skulle ske och befallts att stanna inomhus. Alla utom en lydde order, och för detta tilltag straffades han med blindhet av högre makter. Han blev känd som "Peeping Tom", vilket är det engelska ordet för smygtittare.[1]

Som ett minne av denna händelse infördes 1678 en sed att den 31 maj i procession med en naken flicka ridande i spetsen tåga genom staden, en sed som upphörde 1826.[2]

Godiva har en kraterVenus uppkallad efter sig.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Godiva”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/godiva. Läst 16 augusti 2016. 
  2. ^ [a b] Svensk uppslagsbok, Malmö 1932