Zur Farbenlehre

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Goethes färglära)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Helles Spectrum
Dunkles Spectrum

Zur Farbenlehre, "Till färgläran", är ett vetenskapligt verk av Johann Wolfgang von Goethe, som gavs ut i tre delar 1807-1809. Flera svenska översättningar finns. Det är första gången som någon på ett "vetenskapligt" sätt tar upp frågan om färgernas natur. Det kan till vissa delar fortfarande tillämpas av konstnärer och andra som är beroende av färger.

Verket behandlar färgers natur och egenskaper, inte deras kemiska konstitution. Han gick i det bland annat till angrepp mot Newtons studier i optik. Det kan även ses som ett av de grundläggande inläggen i den vetenskapsfilosofiska debatten. Goethe ansåg att hans färglära, som var resultatet av tjugo års studier och experiment, var ett av hans viktigaste verk. Han säger att upplevelsen är det viktiga, och att det är där man måste börja när man ska göra vetenskap om färg. Det är fortfarande mycket i färgseendet som är ouppklararat.

"Det finns bara två rena färger, blått och gult. De återstående är nivåer av dessa färger eller orena."[1]

P. Sällström har på Kosmos förlag 1996 gett ut en 158 sidor lång sammanfattning av Goethes färglära, ISBN 91-86066-42-0.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Zur Farbenlehre II. Gegen die Newtonsche Optik